Uppförsbacke väntar för Löfven

Ledare
PUBLICERAD:
Statsmannen Löfven går hem starkt bland väljarna i dag. Men när pandemin dragit förbi väntar kraftig uppförsbacke för Socialdemokraterna.
Foto: Jessica Gow/TT
I ett tv-inslag häromveckan lät TV4:s politiska kommentator Marcus Oscarsson nästan som i extas när han presenterade nya förtroendesiffror för regeringen och partiledarna när det gäller hur väljarna tycker att de hanterar coronapandemin.

Åttio procent menar nämligen i den undersökningen att regeringen gör ett bra jobb och förtroendet för statsministern ligger högt - även bland oppositionspartierna.Ja, till och med en majoritet av SD-väljarna godkänner regeringens agerande

Socialdemokraterna går dessutom starkt fram i de vanliga opinionsmätningarna. I Demoskops väljarbarometer som publicerades i Aftonbladet på fredagen är stödet för S 30 procent – nästan sju procentenheter (!) över stödet för partiet i februari.

Men alltsammans är tyvärr, som Lena Mellin också skriver i Aftonbladet, ett “luftslott”. Den här gången är det inte bara en syrlig kommentar från en politisk tyckare, Löfven och hans gäng vet det också. Få förtroendevalda delar mätningarna just nu med någon större glädje.

För det är en sak att regera under pågående kris när befolkningen tenderar att sluta upp bakom den sittande regeringen– och en helt annat att som regering försöka reparera skadorna av krisen.

Det är också därför, paradoxalt nog, som den politiska clownen Donald Trump så länge pandemin rasar ökar sina chanser att vinna en ny mandatperiod som USA:s president, av den enkla anledningen att det valet äger rum redan i november i år.

Sannolikheten är rätt hög att Trump helt enkelt inte hinner drabbas av backlashen post-corona, trots att hans väljarstöd legat stabilt under 50 procent de senaste åren.

Den tajmingen får inte Löfven och Socialdemokraterna. De måste vänta ända till 2022 på nästa riksdagsval, med den påtagliga risken att Sverige i det läget fortfarande lider svårt av de ekonomiska konsekvenserna av pandemin efter att ekonomisk nedgång och rekordmånga varsel fått effekt.

Väljarna gillar Löfven nu. Vi biter ihop och sluter upp bakom Folkhälsomyndighetens coronastrategin som fått Sverige att sticka ut i jämförelse med andra länders taktik. Förtroendet för Tegnell smittar av sig på statsministern.

Vi biter ihop och sluter upp bakom de många regeringsutspel om miljardsatsningar som pumpas ut nästan dagligen. Kritik från en oppositionen som desperat försöker komma på nästan vad som helst som ska ge dem lite medieuppmärksamhet rinner av regeringen utan minsta lilla effekt.

Flera partiledare verkar nästan tagit semester. Varför slå sig trött mot en motståndare i en helt annan viktklass?

Men det stödet kommer att utmanas desto starkare när pensionärerna märker att deras pensionsutveckling drabbas om ett år eller två, när arbetslösheten rusar iväg långt över tio procent och alla generösa stödpaket som dragits fram nu försvunnit. Och precis i den vevan förväntas vi gå till val.

Räknar Socialdemokraterna med att väljare om två år kommer att känna som de gör i dag och då dessutom prioritera samma saker som i dag, ja då förlorar man valet. Väljarnas minne – och lojalitet – är ofantligt kort.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.