Hoppa till huvudinnehållet

Tre miljarder till kollektivtrafiken

Publicerad:
Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) presenterar ett regeringsstöd på tre miljarder kronor till kollektivtrafiken tillsammans med vice statsminister Isabella Lövin (MP).
Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) presenterar ett regeringsstöd på tre miljarder kronor till kollektivtrafiken tillsammans med vice statsminister Isabella Lövin (MP). Foto: Ali Lorestani/TT

Regeringen anslår tre miljarder kronor i stöd till de regionala kollektivtrafikmyndigheterna.

Stödet är en förstärkning för att mildra effekterna av minskat resande med anledning av covid-19. Satsningen bygger på en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

– En effekt av att färre människor reser till jobbet varje dag är att biljettintäkterna i kollektivtrafiken har minskat i hela landet. Trots det har de regionala kollektivtrafikmyndigherna på regeringens uppmaning upprätthållit trafiken för att minska trängsel och smittspridning, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin på en presskonferens.

– För detta arbete vill jag rikta vårt varma tack, säger hon tillsammans med infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

– Det gäller nu att upprätthålla volymen i kollektivtrafiken, att inte minska turerna som en följd av minskade biljettintäkter utan se till att man kan upprätthålla volymen och på det sättet minskar smittspridningen, säger Eneroth.

De tre miljarderna är ett tillfälligt stöd och ska fördelas regionalt utifrån biljettintäkternas storlek.

Artikeltaggar

CoronavirusetEkonomiIsabella LövinKollektivtrafikPolitikSverigeTomas Eneroth

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.