• idag
  25 maj
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  26 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  27 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 maj
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Liberalerna har fått en Bagdad-Bob

Ledare
PUBLICERAD:
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni har en lång och svår uppförsbacke framför sig. Hon har inte många vänner och väljare kvar.
Foto: Ali Lorestani / TT
Opinionssiffrorna har aldrig varit så låga som nu. Förtroende för partiledaren sjunker för varje mätning som görs. Men Liberalernas Nyamko Sabuni hävdar att partiet mår bättre än på mycket länge. Svensk politik har fått en Bagdad-Bob som vägrar att se sanningen i vitögat.

Svenska Dagbladet har granskat Sabunis relation med förre partisekreteraren Johan Jakobsson och hans pr-konsultföretag Nordic Public Affairs. Jakobsson var inblandad i skandalen 2006 när dåvarande Folkpartiet hade hackat sig i sossarnas interna mejlserver mitt i valrörelsen. Han fick lämna uppdraget efter det.

Han var drivande i kulisserna när Nyamko Sabuni vann kampen mot Erik Ullenhag om partiledarposten förra våren. Jakobsson har alltid föredragit den kravliberalism som Lars Leijonborg och Jan Björklund drev framför den mjuka snällhetsvariant som Bengt Westerberg och Ullenhag står för.

Johan Jakobsson och Lars Leijonborg står nära Nyamko Sabuni.
Foto: Claudio Bresciani/TT

SvD hittar samband mellan partiledaren och Scania, en annan kund hos pr-konsulten. Lastbilsjättens satsning på elektrifierade vägar blev en hjärtefråga för Nyamko Sabuni vid hennes debut som talare i Almedalen. Kravet på en elektrifieringskommission var det enda utspelet i hennes tal.

Inte blev det tydligare vad Sabuni ville efter hennes linjetal vid landsmötet i höstas. Hon framstod som luddig och osäker. Det började talas om Juholtvibbar.

De har förstärkts sedan dess. På frågan från SvD vad hon leder för parti svarade hon svävande: ”Vi måste bestämma oss. Att vi har en åsikt, oavsett vad den är.” Partiet har gått från att vara ett enfrågeparti (skolan) till att bli ett nollfrågeparti. Det famlar i blindo och vet inte vart det är på väg.

Hon blev vald med 19 av 21 distrikt bakom sig. Men det starka förändringsmandatet har hon sjabblat bort, skrev liberala Expressens ledarsida redan i höstas. Hennes förtroendesiffror var hyfsat höga (30 procent) när hon tillträdde, men har nu rasat till 13 procent i DN/Ipsos senaste mätning. Hon delar den inte särskilt hedrande sistaplatsen med MP-språkröret Per Bolund.

Lika urusla är partiets siffror. Liberalerna ligger stadigt under fyraprocentsspärren, 2,8 procent i Svt/Novus, 2,7 i Aftonbladet/Demoskop. Men Sabuni hävdar att partiet står enat och mår bättre än på väldigt länge. Alla varningsklockor borde ringa, men krismedvetenhet verkar saknas.

Artiklarna i SvD om kopplingar till pr-byrån avfärdar hon som undermåligt, insinuant och konspiratoriskt skvaller. Så enkelt kan hon inte vifta bort anklagelserna. På liberala ledarsidor utsätts hon för stenhård och berättigad kritik.

Expressen skriver att skandalen är att det ekar så tomt bakom Nyamko Sabuni. Dagens Nyheter menar att tonläget är närmast kamikazeartat och att det inte är rätt tid att vara arrogant.

Sydsvenskan skriver att bristen på transparens leder till osäkerhet och misstänksamhet. Eskilstuna-Kuriren kräver att hon ska visa var pengarna till partiledarkampanjen kom från. Det är ett högst rimligt krav.

Hon har inte många vänner kvar, inte ens bland liberaler. Hon saknar plattformen som en plats i riksdagen ger och ställs ofta offside i debatten. Alla hennes framtida utspel kommer nu att ha en följdfråga: Var får hon allt ifrån?

Om det fortsätter så här går vännen Johan Jakobsson troligen bet på den tredje uppgiften han lär ha tagit på sig: att se till att Liberalerna lämnar januarisamarbetet och ställer sig bakom en högerkonservativ regering ledd av Ulf Kristersson (M) med stöd av Jimmie Åkesson (SD).

Nyamko Sabuni är i stället på god väg att skicka ut Liberalerna från riksdagen.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.