• idag
  25 maj
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  26 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  27 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 maj
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Vem tar hand om vårdpersonalen?

Insändare
PUBLICERAD:
"I år fick vi genom tidningen VF reda på att Region Värmland skjuter på semesterperioderna. Detta var alltså inget vi vårdpersonal hade fått reda på innan VF gick ut med det." Det skriver signaturen "utarbetad vårdpersonal".
Foto: Claudio Bresciani/TT
Förra sommaren minskade de bemanningen på akutmottagningen i Karlstad med 5 sjuksköterskor per dygn, detta uppmärksammades i sociala medier och facket krävde åtgärder, men inget hände. Personalen kämpade sig igenom sommaren med minskad bemanning och många extrapass.

I år fick vi genom tidningen VF reda på att Region Värmland skjuter på semesterperioderna. Detta var alltså inget vi vårdpersonal hade fått reda på innan VF gick ut med det.

Som det ser ut nu, får vi vårdpersonal enbart 3 veckors sammanhängande semester, som är förlagd mellan midsommarveckan till den sista veckan augusti. Enligt semesterlagen, har en arbetstagare rätt till fyra veckors sammanhängande semester under perioden juni och augusti. Detta kan dock frångås om arbetstagaren självmant går med på att ändra sin semester. Dock verkar det som att vi arbetstagare inom region Värmland inte har något att säga till om, vi ha nu fått våra 3 veckor inplanerade i schemat. Dessa veckor ligger även utanför de ”normala” semesterveckorna, vecka 26-33. Detta är inget vi gått med på, detta är något vi blivit tilldelade. Inte verkar det som att vi får någon sorts kompensation för det heller. När ska vi få tid till återhämtning?

Enligt SCB:s temarapport ”sjuksköterskor utanför yrket” från år 2017, arbetar inte längre 23 procent av landets legitimerade sjuksköterskor inom vård och omsorg, detta på grund av främst 2 faktorer; arbetsmiljö (stress och arbetsbelastning) och arbetsvillkor (lön och arbetstider). Vi som nu jobbar kvar inom vård och omsorg, hur ska vi orka? En pandemi råder; vi hade en arbetsmiljö med ökade krav, stress samt knappa resurser redan innan pandemin . Och nu får vi inte ens den semester vi har rätt till. Hur mycket ska sjukvårdspersonalen behöva utså? Vem ska ta hand om patienterna när vi inte orkar mer? Vem tar hand om oss?

Utarbetad vårdpersonal

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.