• idag
  25 maj
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  26 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  27 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 maj
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Staten har inte stängt näringslivet

Ledare
PUBLICERAD:
Volvo Cars har startat upp fabriken i Torslanda igen, men det var inte staten som stängde den. Det var stopp för import av delar som hindrade produktionen.
Foto: ADAM IHSE / TT
Sverige har fört en unik coronapolitik där livet i många avseenden har kunnat fortgå som tidigare. Skolor och förskolor har till exempel varit öppna (frånsett gymnasier och högskolor). Restauranger, kaféer, hotell och köplador har hållits öppna. Sverige har gynnats av varenda skoldag som en elev kunnat delta i.

Däremot har 2,5 miljoner 70-plussare uppmanats att isolera sig från omvärlden, men uppmuntrats till att promenera utomhus. Detta skiljer sig från de flesta andra länder som haft alla skolor stängda, liksom alla näringsställen och alla affärer frånsett livsmedelsbutiker. Gemensamt för alla länder inklusive Sverige har varit att många har arbetat från bostaden.

Arbetslösheten har överallt vuxit till 30-talsnivåer. Detta beror på att exporten överallt sjunkit och utlandsturismen upphört. Och inte minst att den privata konsumtionen fallit kraftigt i brist på konsumenter.

Nu ritas kartan om. Allt fler länder kommer de närmaste veckorna att öppna skolor och förskolor, matställen och vanliga butiker och många släpps ut till att promenera. Liksom många i USA:s delstater. Detta trots att smittoriskerna fortsätter att vara höga.

Jag tror att effekterna på ländernas ekonomier av öppnandet blir ytterst begränsat medan däremot en ny våg av smitta kommer att breda ut sig. Ingenting tyder på att varken vår svenska export kommer att växa eller att gränserna kommer att öppnas för utlandsturism hit.

Därför kommer månader framöver krävas fortsatt statligt stöd till omställning av svensk ekonomi. Statens stöd måste därför vara effektivt och leda till att företagen inte utnyttjar det till aktieutdelningar eller ges till företag skrivna i skatteparadis.

Regeringsunderlaget har beslutat att bortåt 40 miljarder ska satsas på direkt företagsstöd vilket möjliggör en längre stödperiod. Ledda av Moderaterna har oppositionen krävt nära tre gånger så mycket pengar vilket är omöjligt att ge uthålligt.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har dåliga kunskaper i ekonomi-
Foto: Pontus Lundahl/TT

Moderatledaren Ulf Kristersson hade dessutom fräckheten att i TV hävda att detta enbart var en återbetalning av arbetsgivaravgifter som företagen gjort. Han verkar inte veta vad varje nybörjare som läser ekonomi får lära sig, att vad som kallas arbetsgivaravgifter aldrig till slut betalas av företagen utan av löntagarna ur löneutrymmet.

Och andra profeter säger att det är staten som stängt näringslivet och därför ska betala. I själva verket är ju exportstoppet orsakat av bortfallen efterfrågan från utlandet och raset för delar av handeln beror på att vi som potentiella kunder av ren självbevarelsedrift håller oss borta.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.