• idag
  19 jan
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  20 jan
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   2.2 mm
 • torsdag
  21 jan
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   4.0 mm
 • fredag
  22 jan
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  23 jan
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Mer krävs för att stoppa nedskärningar i välfärden

Debatt
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
"Den personal som nu sliter inom sjukvården och äldreomsorgen behöver veta att de har ett jobb att gå till när krisen är över."
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Redan innan coronapandemin bröt ut var läget ansträngt på många håll i välfärden.

Kommuner och regioner skar ner på verksamheten. Nu under coronapandemin är läget än mer ansträngt. Regeringens löften om att kommuner och regioner ska få de resurser som krävs för att klara välfärden ekar tomt. Deras egen budget visar att de satsar mindre än vad som krävs för att upprätthålla kvaliteten och om det inte ändras kommer resultatet att bli nedskärningar.

Vi i Vänsterpartiet vill ha en välfärd som folk kan lita på, både nu när vi är mitt uppe i en pandemi och i framtiden. Därför vill vi se till att det gemensamma får de pengar som behövs. Redan i år vill vi öka tillskotten med 25 miljarder kronor.

Den personal som nu sliter inom sjukvården och äldreomsorgen behöver veta att de har ett jobb att gå till när krisen är över. Och att det är ett jobb där ingen riskerar att bli utbränd för att läget är pressat till det yttersta av nedskärningar, det som ofta cyniskt kallas ”effektiviseringar”.

I vår budget ser vi till resurserna finns för en riktigt bra välfärd för alla som behöver den. Resurserna ska finnas för att förbättra villkoren för den vårdpersonal som nu sliter på sjukhusen och i äldreomsorgen. Det ska finnas pengar för att anställa tillräckligt många lärare och låta den dagliga verksamheten finnas kvar. Den gemensamma välfärden ska inte bara vara tillräckligt bra, den ska rymma det bästa vi har. Den ska vara något alla känner sig trygga med håller högsta möjliga kvalitet.

En gemensam välfärd med tillräckliga resurser är viktig för att samhället ska hålla ihop. Det gör oss bättre rustade både att hantera både pandemin och andra kriser. Samhället blir inte bättre och starkare när den som har råd kan köpa sig före i vårdkön, eller betala för att få lite bättre äldreomsorg än alla andra. Samhället blir starkare när vi samarbetar och alla bidrar till det gemensamma.

Håkan Svenneling (V)

riksdagsledamot

Anna Hammar (V)

regionråd i opposition

Parvane Assadbegli (V)

gruppledare Vänsterpartiet Karlstad

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.