• idag
  25 maj
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  26 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  27 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 maj
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Barnfattigdomen tar inte paus

Ledare
PUBLICERAD:
Inställt vårtecken. Ingen försäljning av majblommor som det brukar vara.
Våren 2020 är olik alla andra vårar. Mycket ställs in eller skjuts upp i väntan på att coronapandemin ska klinga av. Det är högst oklart när det sker. Men barnfattigdomen tar inte paus. Den växer i stället i tysthet. De utsatta barnen behöver mer hjälp för att sommaren ska bli uthärdlig.

De brukar vara ett säkert vårtecken. Skolbarnen som säljer sina färgglada majblommor på gator och torg. Den ideella föreningen har verkat för barns rättigheter sedan 1907. I fjol samlade skolbarnen in 67 miljoner kronor på två veckor.

Pengarna gick till ekonomiskt utsatta barnfamiljer, som ansökt om stöd för att köpa ett par joggingskor eller en jacka, betala ett sommarläger eller en medlemsavgift i en förening.

Stödet behövs, även om barnen i Sverige generellt har fått det mycket bättre under 2000-talet. Men skillnaderna har samtidigt ökat. När klyftorna växer i samhället blir skillnaden mellan rika och fattiga barn också större.

Rädda barnen skriver i sin årsrapport från 2019 att statens verktyg för att minska den ekonomiska utsattheten inte fungerar som de var tänkta. Välståndet når inte alla, ett stort antal blir kvar utanför. Fördelningspolitiken har inte ändrat på det.

Hur många barn det handlar om beror på hur man räknar. Rädda barnen landar på 186 000 barn under 18 år. Barnombudsmannen kommer fram till att vart femte barn i Värmland lever i ekonomisk utsatthet (familjen har under 60 procent av medianinkomsten i landet totalt).

Oavsett räknesätt är det alldeles för många barn som lever under för knappa ekonomiska omständigheter. De bor i familjer som inte klarar av att betala basbehov som mat, hyra och el utan akut ekonomiskt stöd. Det leder inte bara till en ständigt gnagande oro utan också till ett socialt utanförskap.

De kan inte vara med på fotbollsträningen för att de saknar fotbollsskor eller inte har råd med medlemsavgiften. Ibland finns det inte ens pengar till en bussbiljett. Att gå på kompisarnas födelsedagskalas blir svårt, när det inte finns möjlighet att köpa en present.

Den ekonomiska chock som pandemin sänt genom samhället slår hårdast mot dem som redan har det svårt. Därför är det olyckligt att skolbarnen inte kan sälja sina majblommor som vanligt och stötta kompisar som har det kärvt.

Tolvåriga Elin Eisele från Alingsås har designat årets majblomma, som dock inte har sålts som vanligt i vår.

Allt var som vanligt fram till i mars. Skolelever hade skickat in 30 000 förslag på hur årets majblomma skulle se ut. Tolvåriga Elin Eisele från Alingsås gjorde det vinnande brandgulrosa förslaget. Pandemin gjorde att den vanliga försäljningen i april sköts upp till hösten. Det kan alltså bli majblommor i oktober i stället.

Men behovet av pengar inför sommaren är fortfarande stort. Föreningen har därför startat en behjärtansvärd försäljning över nätet av digitala majblommor. Hittills har drygt fem miljoner kronor samlats in, långt ifrån fjolårets siffra, men ändå viktigt för många.

När samhället inte klarar att minska klyftorna får de ideella organisationerna som hjälper de utsatta barnen gripa in. Det finns många, inte bara majblomman, att välja bland.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.