• idag
  25 maj
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  26 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  27 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 maj
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Ge Arbetsförmedlingen mer resurser

Ledare
PUBLICERAD:
Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar presenterar en rad åtgärder med anledning av den snabbt stigande arbetslöshet och lämnade i veckan in årets andra utgiftsprognos till regeringen.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
I december började Maria Mindhammar som generaldirektör för Arbetsförmedlingen. Det var ett svårt uppdrag. Myndigheten var inne i en plågsam omställning och privatisering, med färre anställda och nedlagda kontor. Sedan kom coronapandemin och gjorde uppdraget ännu svårare.

Coronaviruset har skapat den värsta krisen sedan 1930-talet. Fler kommer att bli arbetslösa än efter den djupa 90-talskrisen och finanskrisen 2008. Det spår regeringen och får medhåll från alla håll.

Jobben försvinner i ruskigt snabb takt. Konkurserna ökar dramatiskt. Sedan början av mars har Arbetsförmedlingen tagit emot över 69 000 varsel. Det är mer än dubbelt dubbelt så många som under de värsta månaderna 1992 och 2008.

På två månader har 109 000 nya arbetslösa skrivits in på Arbetsförmedlingen. I värsta fall kommer coronakrisen att öka arbetslösheten till 14 procent enligt myndighetens prognos.

Gigantiska paket har presenterats för att rädda krisande företag. Alla företag och arbetstillfällen går inte att rädda, arbetslösheten kommer obönhörligt att öka. Därför borde politikerna diskutera hur de som mister jobben ska kunna få hjälp, inte bara prata om hur företag ska räddas.

Slakten av Arbetsförmedlingen måste därför upphöra. Den var ogenomtänkt från början och nu måste man försöka rädda vad som räddas kan av den statliga myndigheten.

En tredjedel av de anställda har slutat efter att 4 500 varslades i januari i fjol. Hälften av lokalkontoren har lagts ner och en tredjedel av budgeten har försvunnit efter beslut i riksdagen med start i M-KD-budgeten för 2019 som SD såg till att den gick igenom.

Det slutar dessvärre inte där. Centerpartiets ideologiska längtan efter en privat jobbförmedling har ett högt pris. Även årets anslag är kraftigt bantade, och det hjälpte föga att Arbetsförmedlingen fick ytterligare 330 miljoner i vårändringsbudgeten.

Situationen är fortfarande mycket besvärlig, och när den sargade Arbetsförmedlingen inte fungerar slår det direkt mot kommunerna. Många av dem kämpar redan med en dålig ekonomi, och nu har de fått mer att göra för att stötta arbetslösa. Resultatet blir bland annat att fler behöver försörjningsstöd.

Riksdagen har aviserat att den redan hårt bantade budgeten ska skäras ner med ytterligare närmare 1,5 miljarder kronor nästa år, skriver SSR:s ordförande Heike Erkers och förbundets chefsekonom Ursula Berge på DN Debatt. Det är ohållbart. Anslagen behöver i stället höjas rejält.

Under högkonjunkturen 2018 hade myndigheten ett programanslag på 13,8 miljarder kronor för bland annat arbetsmarknadsutbildningar. 2021 beräknas det bli bara 7,2 miljarder, nästan en halvering trots att arbetslösheten når rekordnivåer.

Samtidigt brottas Arbetsförmedlingen med ett annat problem. Tre miljarder kronor som skulle ha gått till arbetsmarknadspolitiska program kommer att finnas kvar vid årets slut. Pengarna går inte åt. Enligt myndigheten beror det på att det har blivit svårare att få ut arbetssökande i subventionerade anställningar.

En annan förklaring är att inflödet av nyanmälda är så stort att förmedlarna helt enkelt inte hinner med. Varje arbetsförmedlare har fått 50 procent flera arbetslösa att ta hand om, på ett antal platser mer än dubbelt så många.

Nu vill Arbetsförmedlingen få spara pengarna till nästa år. Den begäran måste regeringen svara ja på. Sverige har inte råd att ha en icke fungerande arbetsförmedling i den värsta krisen i modern tid.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.