Hoppa till huvudinnehållet

Popovic ser fram emot att återförenas med Ginning – hoppas på Virtanen

Publicerad:
Adam Ginning hade fortfarande galler på hjälmen när han debuterade i Tre Kronor 2018 - med Peter Popovic i båset.
Adam Ginning hade fortfarande galler på hjälmen när han debuterade i Tre Kronor 2018 - med Peter Popovic i båset. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Peter Popovic coachade Adam Ginning när han som 18-åring debuterade i Tre Kronor.

Nu ser han fram emot att återförenas när löftet tar plats i den besättning som Färjestads backcoach hoppas ska göras fulltalig av Jesse Virtanen.

– Det är klart att tanken kittlar, säger Popovic om finländaren.

Det var i VM-uppladdningen efter säsongen 2017/2018, där Adam Ginning gjort 28 matcher för Linköping, som dåvarande förbundskaptenen Rikard Grönborg lät honom debutera i Tre Kronor.

Assisterande förbundskapten då, nuvarande Färjestadscoachen Peter Popovic.

– Han var med i två april-matcher. Minns jag rätt bildade han och Adam Boqvist ett riktigt ungt backpar i två matcher mot Slovakien. Det är en bra kille. Han är verkligen stabil. Och att han var kapten nu senast på JVM vittnar om att han har bra ledaregenskaper, säger Popovic som ser fram emot att få jobba dagligen med 20-åringen.

– Han är redan nu stark och rejäl medan det känns som det finns utvecklingspotential i offensiven. Där ska vi försöka få med honom mer.

"Mer fart i laget"

Popovic följer bygget av den nya truppen med spänning.

– Överlag tycker jag det känns spännande att vi gör en föryngring och får in killar som Olle (Lycksell), Jacob (Peterson) och nu Adam. Det känns som vi bygger ett lag med mer fart, ungdomlig entusiasm och energi.

Färjestads backcoach Peter Popovic medger att omställningen till klubblagshockey var stor.
Färjestads backcoach Peter Popovic medger att omställningen till klubblagshockey var stor. Foto: Christine Olsson/TT

Blir Vojtech Mozik som väntat kvar återstår endast en backplats att fylla och etta, tvåa och trea på den önskelistan är att lyckas få Jesse Virtanen att återvända.

– Jag har ju inte jobbat med Jesse men jag har ju sett honom en massa på mitt tidigare jobb. Det är klart det vore jättespännande att få tillbaka en sån kille som avslutade så otroligt starkt här i Färjestad innan han lämnade för Ryssland. Det är klart att tanken kittlar, det gör den, säger Popovic som medger att ögonen föll på Virtanen trots att han då satt på läktaren för att studera landslagsaktuella svenskar.

– Det blir så. Oavsett nationalitet går det inte att missa en sån kille som spelar bra och mycket och bidrar både offensivt och defensivt.

Vill se förbättring

FBK-tränarna har efter säsongen ägnat mycket tid åt att analyser den prestation man gjorde.

Och Popovic har kommit fram till en hel del när det kommer till försvarsspelet.

– Vi behöver förbättra spelet i egen zon och presspelet. Göra det bättre och tydligare så vi kan hitta en trygghet i det. Kommer det tror jag det blir bättre och jag tror inte vi tappar offensiven även om vi skärper till defensiven, den tror jag vi har med oss ändå.

Fem av åtta nya backar tog tid att spela in.

– Och även för min del var det en stor omställning att jobba med spelare varje dag. Nu är jag mer inne i det, vet hur det arbetet fungerar. För det var mycket nytt.

Att omsättningen blir så mycket mindre bland backarna nu, hur stor skillnad kommer det göra?

– Det borde underlätta. För det tar tid för nya spelare att komma in i saker och ting. Ju mer folk man byter, ju mer får man börja om från början. Det kommer man aldrig i från. Blir det mindre omsättning nu slipper vi i alla fall den biten.

Artikeltaggar

Adam GinningFärjestad BK HerrIshockeyJesse VirtanenPeter Popovic

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.