Hoppa till huvudinnehållet

Myggsituationen: Hoppas på vårflod

Publicerad:
Översvämningsmyggen i Forshaga/Deje ska bekämpas, enligt beslut från regeringen och Naturvårdsverket. Men det krävs att vårfloden höjer Klarälven.
Översvämningsmyggen i Forshaga/Deje ska bekämpas, enligt beslut från regeringen och Naturvårdsverket. Men det krävs att vårfloden höjer Klarälven. Foto: Peter Bäcker

Allt är nu på plats inför myggbekämpning i Deje – utom höga vattenflöden.

– Förhoppningsvis kommer vårfloden i mitten av maj, säger Forshagas kommunchef Torbörn Falk.

Den 1 maj trädde regeringsbeslutet i kraft, allt är därmed upplagt för Nedab att kunna sprida ut det biologiska bekämpningsmedlet Vectobac C. Vilket förhoppningsvis ska minska förekomsten av översvämningsmygg drastiskt.

– Jag vet att de har en färdig organisation för insatsen och nu följer vi alla flödena i Klarälven. Det krävs en viss nivå på flödena för att de ska kunna dra igång. Tyvärr har inte vårfloden kommit igång på allvar ännu, men det bör vara dags inom ett par veckor, säger Torbjörn Falk.

Finns det en oro för att inte flödena blir tillräckliga?

– Nja, det är ju så att det helst ska till regn i fjälltrakterna för att tillrinningen ska komma igång på allvar. Bara sol gör mest att mycket av vattnet dunstar bort.

Är den pågående pandemin på något sätt ett orosmoment?

– Det är klart att om nyckelpersoner i Nedabs organisationskedja skulle insjukna skulle det bli besvärligt, det finns inga reserver att ta till där. Samtidigt går det inte att oroa sig för väder och sjukdomar. Vi hoppas och tror att förutsättningarna snart ska vara på plats så bekämpningen äntligen kan komma igång.

Artikeltaggar

Forshaga kommunNyheterTorbjörn Falk

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.