• idag
  25 maj
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  26 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  27 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 maj
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Hitta säsongsarbetare på hemmaplan

Insändare
PUBLICERAD:
Foto: Jenny Allvin
Varför vill LRF importera säsongsarbetare när arbetslösheten är tio procent?

I en radiointervju talas det om 16 000 ”säsongsarbeten” och att LRF oroas över att de kan stoppas. Samtidigt som arbetslösheten är rekordhög. Men det nämns inte i programmet att det finns arbetslösa i vårt land.

– Vi känner till att grupper har avvisats när de landat i Sverige, trots att de har arbetstillstånd och arbetsbevis. Det behövs ett klarläggande att de har en samhällsviktig roll att göra i Sverige, säger Anders Johannesson som är projektchef hos LRF.

Fullkomligt obegripligt blir det när LRF:s vd och koncernchef, den tidigare näringsministern Anna-Karin Hatt (C), säger att ” coronakrisen gör behovet av att hitta arbetskraft är större än vanligt. Vi saknar de många säsongsarbetarna från bland annat Ukraina, Polen och Baltikum. Nu kan de inte ta sig till Sverige. Vi är därför i akut behov av arbetskraft”, säger Hatt som vill ha undantag för dessa säsongarbetare.

Varför kan inte svenska medborgare ta dessa ytterst viktiga och arbetskrävande jobb? Det är ju typiska inkörsjobb för arbetslösa som kan snabbutbildas likaväl som den importerade arbetskraften. Skogsbolagen kräver också undantag för att ta hit skogsplanterare. Hur svårt ska det vara? När jag gick i folkskolan fick klasserna 5-7 plantera skog. Det blev med åren stora arealer som idag står avverkningsklara i min hemsocken Lane-Ryr.

Har Sverige blivit så förlamat av den svällande byråkratin, med bl. a. 10 000 anställda på arbetsförmedlingen, att det inte går att förmedla säsongjobb till de 100 000 som är arbetslösa i Sverige.

Rune Lanestrand

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.