• idag
  25 maj
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  26 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  27 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 maj
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Det våras för arbetarrörelsen

Ledare
PUBLICERAD:
Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven första majtalar, men det blev mer ett tal till nationen utan politisk udd.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Coronapandemin har förvandlat den globala arbetarrörelsens stora högtidsdag i grunden. Inga röda fanor på gatorna, inga braskande tal inför stora folkmassor. Det blev något helt nytt med en digital första maj, där partiordförande och statsminister Stefan Löfven höll ett lågmält tal till nationen och avgående LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson fick stå för den röda ideologin och för att elda massorna.

Tre blågula flaggor fick utgöra fond när Stefan Löfven talade i partiets tv-studio på Sveavägen 68. Inget rött i sikte. Det var inte partiledaren som talade utan en allvarstyngd statsminister, som upprepade det han sagt länge. Vi får inte slappna av, mer kommer att krävas.

Nu gäller det att alla tar sitt ansvar. Pandemin är en brutal påminnelse om att ensam inte är stark. Det finns bara ett sätt att klara krisen: tillsammans. Några politiska slängar gav han inte. De partipolitiska grälen får vänta. Det var ett tal om enighet, inte söndring.

Att det också handlar om uthållighet bekräftades av ”pausbandet” Bo Kaspers Orkesters väl valda sång: ”Håll ut, vi klarar det”. Det är inte över på länge än.

LO:s ordförande Karl Petter Thorwaldsson bytte ut två svenska flaggor mot röda fanor.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

När den avgående LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson tog över var två av de svenska flaggorna utbytta mot röda fanor. Tonläget och temperaturen höjdes radikalt. ”Kålle” lät som om han stod framför tusentals människor på Norra Bantorget.

Han tackade undersköterskorna, busschaufförerna, lärarna och förskolepersonalen som dagligen gör samhällsviktiga insatser, med risk för att smittas. Pandemin har satt klassamhället i blixtbelysning, menade Thorwaldsson. Med dödliga effekter för de mest utsatta.

Han efterlyste en ny kurs för Sverige, att vi ska lämna det nyliberala experimentet bakom oss. Ja, pandemin har visat riskerna och problemen med att privatisera vård, omsorg och beredskap. Den har avslöjat våra ihåliga trygghetssystem och hur osäkra och farliga många jobb är.

Den har effektivt avslöjat hur underbemannad och underfinansierad sjukvården och äldreomsorgen är. Stora skattesänkningar har gröpt ut välfärden under lång tid. Behoven av återställare är enorma.

En återgång till exakt hur det var före coronapandemin är varken troligt eller önskvärt. Krisen öppnar för att ”postcorona” bygga ett bättre och starkare Sverige. Det är ingen, eller ytterst få, som ropar efter mer marknad i dag.

Det blåser en vänstervind i samhället. Sossarnas paroll ”Ett starkare samhälle” och LO:s förstamajbudskap om ”Trygghet för vanligt folk” ligger helt rätt i tiden. Stödet för Socialdemokraterna och för Stefan Löfven stiger stadigt.

LO kan efter lång kräftgång se hur medlemsantalet ökar igen. Allt fler inser värdet av att vara med i a-kassan. Fler än redan övertygade sossar ser värdet av ett starkare samhälle, gemensamt byggt av gemensamma medel.

Det kommer en dag efter coronakrisen och det får gärna bli en dag där jämlikhet och välfärdssatsningar får styra politiken. Med mer av ”vi” än ”jag”, mer av solidaritet än egoism. Där allt tal om den offentliga sektorn som ”tärande sektor” upphör och där vård- och omsorgspersonalen får fler kollegor, högre löner och bättre arbetsvillkor.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt första majtalar och körde en talkshow med inbjudna gäster.
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Det kommer också en ny första maj. Det här unika firandet gick ändå riktigt bra, även om arbetarrörelsen inte fick mötas ”på riktigt”. Avgående vänsterledaren Jonas Sjöstedts ”talkshow” med Stefan Sundström med flera var riktigt sevärd.

Som extra krydda på sossarnas direktsändning fick vi dessutom en läcker indiepopversion av Internationalen med SSU-aren Alicia Savbäck Garcia. Så har aldrig arbetarrörelsens kampsång låtit förut.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.