• idag
  25 maj
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  26 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  27 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 maj
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Se där ja! Unga blir allt nyktrare

Ledare
PUBLICERAD:
Över 20 000 personer firade traditionsenligt Valborg i Stadsparken i Lund i fjol. I år har coronapandemin ställt in firandet, men det finns ändå saker att glädjas åt. Ungdomars minskade supande till exempel.
Foto: Johan Nilsson/TT
Coronaviruset dominerar varenda nyhetssändning och varenda dagstidning. Dödstal, varsel och dystra prognoser förmörkar våra sinnen och det gäller att leta ljusglimtar. En sådan finns i IOGT-NTO:s tidning Accent. Ungdomars supande har minskat drastiskt de senaste årtiondena. Alkohol spelar en allt mindre roll i tonåringarnas liv. Se där ja! Något kul att glädjas åt lagom till valborg.

Inrikesminister Mikael Damberg uppmanar föräldrarna att hålla koll på sina ungdomar inför valborg så att de inte drar iväg på stora fester. Det är en något missriktad uppmaning.

Det var inte tonåringarna som trängdes på krogarna på Södermalm i Stockholm i helgen. Chansen eller risken att det var deras föräldrar är betydligt större. Alkoholens dragningskraft bidrog till trängseln.

Suget efter ett glas vin eller en öl i glada vänners lag kan vara starkt. Så det hade kanske varit bättre att Damberg i stället uppmanat ungdomarna att hålla koll på sina föräldrar.

Alkoholförsäljningen på Systembolaget har gått upp under coronakrisen. I Iran, där alkohol är förbjudet, spreds myten att alkohol kan hjälpa mot att smittas av coronaviruset. Det ledde till att 600 dog i alkoholförgiftning.

Det fick Världshälsoorganisationen WHO att gå ut med ett faktablad som varnar för alkohol som medicin. Alkohol skadar immunsystemet och är i stället en riskfaktor för att drabbas av infektionssjukdomar. Alkohol påverkar dessutom omdömet, med till exempel ökad risk för olyckor och våld i hemmet.

Det som är positivt är att allt fler ungdomar i hela världen dricker mindre eller helt avstår från alkohol. I Sverige har Centralförbundet för alkohol- och narkotikavanor (CAN) sedan 1971 gjort en drogvaneundersökning bland landets elever i årskurs 9.

Då var oron stor över 15-åringarnas drickande. Nio av tio pojkar och flickor konsumerade alkohol. Var tredje 15-årig pojke och var femte flicka drack sig berusad minst en gång i månaden. När mellanölet försvann från livsmedelsbutikerna 1977 märktes en liten minskning, men den stora förändringen har ägt rum efter sekelskiftet.

Nu har 38 procent av pojkarna och 46 procent av flickorna provat alkohol. Bara sju procent av pojkarna berusningsdricker minst en gång i månaden. Det är dramatiska förändringar i rätt riktning.

– Det är en fantastisk utveckling, säger Siri Thor, utredare på CAN, till Accent.

Konsumtionen har minskat enligt alla tänkbara mått. Debutåldern har höjts, mängden alkohol har minskat, de berusar sig mer sällan och allt fler dricker inte alls.

Det är positivt inte bara för ungdomarna utan också för den framtida samhällsekonomin. Alkoholen kostar enorma belopp. Systembolaget har räknat ut att kostnaderna uppgår till 103 miljarder kronor om året. Varje år dör 2 000 i Sverige och 300 000 är beroende av alkohol, enligt Folkhälsomyndigheten.

Vad kan det bero på att unga dricker mindre? Något enkelt svar finns inte, men visst går det att spekulera. Ungdomarna umgås mer med sina föräldrar nu än på 70-talet. Det bjuds mindre på alkohol i hemmet än tidigare. Det har blivit mer trendigt och tufft att tacka nej.

Killar som spelar dataspel vill vara skärpta. Tonåringar vill ha mer kontroll över sig själva och vill inte göra bort sig. Invandring från kulturer där det inte dricks alkohol kan också spela roll.

Hur som helst är det en glad nyhet att unga dricker mindre. Det mår faktiskt alla bra av.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.