Hoppa till huvudinnehållet

Professorn: "Svårt att jämföra dödstal"

Publicerad:
Antalet avlidna i covid-19 är en svår grund för att göra jämförelser, menar folkhälsoprofessorn Carl-Gustaf Bornehag.
Antalet avlidna i covid-19 är en svår grund för att göra jämförelser, menar folkhälsoprofessorn Carl-Gustaf Bornehag. Foto: Håkan Strandman

Antalet avlidna i covid-19 har blivit ett slagträ i debatten. Men enligt Carl-Gustaf Bornehag, professor i folkhälsovetenskap vid Karlstads universitet, är det svårt att jämföra dödstalen.

– Det säger väldigt lite, konstaterar han.

Regionen: "Måste hålla smittan borta från äldreboenden"

Sverige har passerat 2 000 avlidna till följd av covid-19. I flera av våra grannländer är antalet avlidna betydligt färre, men å andra sidan finns det andra länder i Europa som har fler avlidna i jämförelse med befolkningens storlek.

Enligt Carl-Gustaf Bornehag så är det svårt att dra säkra slutsatser utifrån den statistiken.

– Det finns en tendens att man gärna vill jämföra länder med varandra för att få svar på vilka åtgärder som har varit effektiva, men det är väldigt svårt att jämföra dödstal, för det finns så många faktorer som påverkar. Det kan handla om åldersstrukturer, vilka ohälsofaktorer som finns och hur vården fungerar, säger han och tar ett exempel.

– I USA har man sett en kraftig överdödlighet bland svarta, vilket man kopplar till socioekonomiska faktorer.

Men även inom ett land kan skillnaderna vara stora. Värmland har till exempel bara åtta konstaterade dödsfall, medan grannlänet Dalarna har 79.

– Och det motsäger såklart det jag sa om ohälsofaktorer och åldersstrukturer, eftersom de ser ungefär likadan ut i Dalarna som här, men det säger också hur svårt det är att jämföra dödstalen på nationell nivå. Man kanske måste ned på regional nivå och titta, säger Carl-Gustaf Bornehag.

Värmland fick dessutom in smittan i länet väldigt tidigt, vilket gör att Värmland borde ha högre dödstal.

– Det Värmland gjorde bra var att man gjorde ett effektivt arbete med smittspårning i början, men om det är avgörande är svårt att säga. Överhuvudtaget finns det otroligt många osäkra faktorer kring den här smittan och då är det också svårt att säga vilka åtgärder som är effektiva.

Strategin densamma

Sveriges mer öppna modell för att hantera smittan har kritiserats flitigt från många håll, inte minst från länder som haft striktare förhållningsregler. Men enligt Carl_Gustaf Bornehag är inte skillnaderna i angreppssätt så stora som de kan tyckas.

– Strategin är egentligen densamma överallt, och det är pressa ned kurvan så att vården hinner med. Att helt undvika smittan är väldigt svårt och det finns ju heller inget land som helt har lyckats med det.

Carl-Gustaf Bornehag
Carl-Gustaf Bornehag

Det som skiljer den svenska strategin från en del andra länders är, menar Bornehag, att den i hög grad bygger på tillit.

– Det finns en hög tilltro till samhälleliga funktioner och Sverige har en i grunden välinformerad befolkning, vilket gör att frivilligheten fungerar bra. Vårt tillvägagångssätt gör ju också att befolkningen troligen har lättare att stå ut med restriktioner om det drar ut på tiden.

Många aspekter

Carl-Gustaf Bornehag poängterar också att den svenska strategin inte bara bygger på ett smittskyddsperspektiv, utan även på ett folkhälsoperspektiv.

– Det innebär att man tar med även folkhälsoaspekter i besluten, som hur påverkar det unga om de inte kan idrotta eller gå till skolan och hur påverkas folk av att vara isolerade under lång tid. Det finns väldigt många aspekter att ta hänsyn till.

Själv tror han att den svenska strategin är rimlig, även om det finns brister.

– Jag tror att Sverige har valt en riktig väg. Vi har lyckats hålla kurvan relativt plan och jag tror att man kan se att sådant som att låta barn gå kvar i skolan inte har ökat på problematiken. Det stora misslyckandet är hur vi har hanterat de äldre, säger han och konstaterar att just de äldre är den stora utmaningen framöver.

– Där behöver vi nog se över hur vi ser på hela den branschen. Det kommer att bli en politisk diskussion framöver.

Inte över. Inte på länge

Ett annat orosmoment som Bornehag ser är att folk nu, efter ett par månader med corona, börjar räkna med att det snart är över.

– Men det kommer inte att vara över. Inte på länge. För även om vi når flockimmunitet så kommer vi att behöva skydda riskgrupperna. Folk måste acceptera att de här inskränkningarna kommer att vara länge om vi ska kunna hålla nere dödstalen, säger han och konstaterar att Folkhälsomyndighetens rekommendationer måste följas.

– Stanna hemma om man får symtom, undvik täta kontakter, tvätta händerna och framförallt skydda de äldre som är sköra.

Artikeltaggar

ÅsikterCarl-Gustaf BornehagCoronavirusetFolkhälsomyndighetenKarlstads universitetNyheterVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.