Kloka förslag om skolan

Ledare
PUBLICERAD:
Regeringens särskilda utredare Björn Åstrand och utbildningsminister Anna Ekström (S) presenterade förslag om en mer likvärdig skola.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Skolutredaren Björn Åstrands blygsamma förslag för att vrida den svenska skolan tillbaka till mer jämlik och likvärdig har fått högern och friskolorna att gå i taket.

Föräldrar ska inte kunna sätta sina barn i kö till populära skolor redan på BB. Privata friskolor ska få mindre i skolpeng än kommunala som har ett större och bredare ansvar. Skolverket ska sköta antagningsprocessen och staten ta ett större ansvar.

Det är tre modesta förändringar i en skola som lider av ett systemfel, där marknadstänkandet tillåts styra alltför mycket och segregationen gått för långt. Det får dock Moderaternas skolpolitiska talesperson Kristina Axén Olin att rya om ”döden för valfriheten i den svenska skolan” och friskolornas förespråkare att tala om hot mot hela verksamheten.

Nej, de kan fortsätta ta ut sina vinster och locka till sig de mest motiverade föräldrarna och de mest lättundervisade eleverna. Det är fortfarande en lång väg kvar till en likvärdig skola som kompenserar för barns olika förutsättningar, men Åstrands förslag är en bra början.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.