• idag
  20 okt
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  21 okt
  11°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  22 okt
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  23 okt
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  24 okt
  10°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Bygger skolor men stryper pengar till undervisning

Debatt
PUBLICERAD:
Fler kommuninvånare innebär inte enbart högre skatteintäkter, poängterar Lillemor Larsson, Jan-Olof Hesselstedt och Mirja Snider från Vänsterpartiet Hammarö.
Foto: Tommy Andersson
Översiktsplanen är en kommuns viktigaste strategiska dokument för hur man vill förvalta mark och vattenresurser på lång sikt.

Den skall förnyas inför varje ny mandatperiod. Till översiktsplanen tas en genomförandeplan som mer konkret pekar ut vad man vill arbeta med den närmaste tiden.

En sådan togs på kommunfullmäktige i Hammarö på måndagen den 27 april. Där säger man i en sammanfattning:

”I genomförandeplanen görs prioriteringar utifrån många olika faktorer, som att hålla en jämn befolkningstillväxt på 200–300 personer/år samt avvägningar av samhällsekonomiska kostnader och investeringar. Det är kostnader för nya skolor, omsorgsboenden, cykelvägar, vägar, parker, torg men även framdragande av el, fiber, fjärrvärme, vatten, avlopp och mycket mer”.

Ansatsen i texten är bra, men sifferspannet kommer från den styrande majoriteten. Vänsterpartiet yrkade som enda parti i kommunstyrelsen att det borde stå 80-120 personer/år istället. Det motsvarar vår kommuns genomsnittliga befolkningstillväxt de senast 50 åren.

Men varför vill vi ha en lugnare tillväxt i kommunen?

Vi vill sätta fingret på det centrala problemet i Hammarö kommun: en ambition att växa samtidigt som man inte har resurser att stå upp med nödvändig social service, trots en rekordstor skattehöjning. En befolkningstillväxt på 200–300 personer/år innebär cirka 4 000 fler invånare i kommunen om 20 år. Det är vad majoriteten siktar på. Men fler kommuninvånare innebär inte enbart högre skatteintäkter. Hammarö har jämförelsevis en hög andel barn i befolkningen. Och barn kostar stora pengar, vilket de också ska göra.

Arbetet med budgeten pågår just nu och vi vet ännu inte hur det slutar. Men får majoriteten som den vill kommer vi under de närmaste åren att se hur antalet elever i skolklasser och förskolegrupper växer, fritidsgården riskerar att stängas och kulturen trängs ut i marginalen. Sammanfattningsvis: Hammarö kommun bygger skolor och förskolor, men stryper på pengar till undervisning!

På slutet i vårt yrkande ville vi ha in följande text som understryker problematiken:

Hammarös area är 57 kvadratkilometer, om vi bortser från vattnet. Det är en av Sveriges minsta kommuner. Det är en begränsad yta och vi är redan en tätbefolkad kommun. En framtida diskussion bör syfta till att vi når enighet om hur många människor som skall bo på vår ö. Det är ett för planeringen styrande mål som kan revideras över tid. Det är en viktig diskussion eftersom det påverkar strukturen i kommunen.

Lillemor Larsson

Jan-Olof Hesselstedt

Mirja Snider

Vänsterpartiet på Hammarö

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.