Många sommarteatrar ställer in i sommar

Nöje/Kultur | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Det blir inte mycket scenkonst ute i sommar. Många av sommarteatrarna ställer in. Arkivbild.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Det ser dystert ut för scenkonsten utomhus i sommar. Många teatrar brottas med ekonomiska problem och endast ett fåtal kommer att ha premiär. Både Västanå Teater och Romateatern ställer in – men Västerbottensteatern spelar som planerat.

Från norr till söder brukar Sverige fyllas av scenkonst under sommaren. I coronakrisens spår är det dock få som vågar hålla sina planerade premiärer. Både publikmagneterna Romateatern, som skulle ha visat "En midsommarnattsdröm" i uppsättning av Lars Rudolfsson den 24 juni, och Västanå Teater, ställer in.

Västanå hade Selma Lagerlöfs "Körkarlen" planerad för premiär på midsommardagen.

– Men vi tror inte att det kommer att fungera, utan har tagit det smärtsamma beslutet att skjuta på det till nästa sommar, säger teaterchefen Leif Stinnerbom.

De har permitterat all fast personal, mellan 15 och 20 personer, och sagt upp frilansarna – som dock får lön under två uppsägningsmånader. Tanken är att samma ensemble ska spela pjäsen nästa år.

"Såg så bra ut"

I nuläget vet Leif Stinnerbom inte hur teatern kommer att klara av att bli av med årets huvudsakliga intäkter – sommaren är deras högsäsong.

– Det såg så bra ut före corona, vi hade mer än 50 procent av sommarens biljetter sålda så allt pekade på ännu en fullsatt sommar med mer än 30 000 besökare, säger han.

Västanå är dessutom en motor för hela Värmland, där restauranger och hotell nu oroar sig för utebliven publik, enligt Leif Stinnerbom. För honom är det trots allt en tröst att kunna fortsätta att arbeta med produktionen inför nästa sommar. De kör digitala möten via zoom och diskuterar Lagerlöfs verk.

– Och ett av de viktigaste temana i den är TBC och lungsjukdom, så vi tänker på covid-19 hela tiden. Vi ser väldigt många paralleller. Och det gör också det hela mer angeläget nu, säger han.

Många ställer in

Romateatern tog beslutet att ställa in redan den 18 mars. Eftersom publikintäkter står för en stor del av deras verksamhet vågade de inte chansa, berättar den konstnärlige ledaren Stefan Marling.

– Det är jätteallvarligt att vi för första gången i vår 30-åriga historia inte gör en produktion. Men hela samhället är ju på vänt just nu. Det vi hoppas och jobbar för är att komma tillbaka med en fantastisk produktion 2021.

Han vet dock inte om det blir "En midsommarnattsdröm", eller någon annan pjäs.

Andra som ställer in är till exempel Estrad Norr, som skulle ha bjudit på föreställningen "Lapp-Nils" från den 27 juni, om spelmannen Nils Jonsson från Jämtland, med manus och regi av Martin Lindberg. Föreställningen flyttas till nästa år.

Opera på Skäret har "Turandot" planerad för den 1 augusti.

– Vi är precis i en brytningspunkt för att bestämma hur vi ska göra. Problemet är att vi har en stor salong med över 100 platser. Så det beror på vad politikerna säger. Vi är förberedda för att köra, säger operachef Sten Niclasson.

De får premiär

Några få blickar ändå framåt i förhoppning om att kunna spela. Parkteatern i Stockholm ska släppa sitt program i mitten av maj, som dock kommer att vara reviderat utifrån aktuella rekommendationer från myndigheterna.

Västerbottensteatern planerar också att spela, trots allt. Ensemblen repeterar nu "Romeo & Julia", med premiär den 17 juni.

– Vad är kulturens roll? Den har varit klart definierad under en massa kriser i historien, under krig eller apartheid i Sydafrika och så vidare, som ett slags upplyftande kraft. Och vi ville vara en del av den och ändå försöka göra det med tydlig säkerhet för vår personal och vår publik, säger vd Fransesca Quartey.

De följer rekommendationerna dag för dag och på grund av säkerheten har man ställt in all amatörmedverkan i år. I stället har rollistan fyllts på med teaterns egen personal, bland annat medverkar marknadsavdelningen. Det som bjuds är Shakespeares "Romeo & Julia" i en "hiphopdoftande" tappning med nyskriven musik.

– Här är Romeo & Julia två unga vuxna människor, i stället för 14 år. Julia är äldre och inte lika utsatt för den patriarkala styrningen som fanns i den tidens Verona. Här har hon kontroll och han är utsatt för hennes ömhet, säger Fransesca Quartey, som menar att vi måste våga prata om annat än coronaviruset.

– Inte för att det inte är allvarligt, utan för att vår roll är att skapa kraft för andra i samhället. Vi måste kunna känna hopp.

Elin Swedenmark/TT

Västerbottensteatern är en av få teatrar som planerar att ha premiär i sommar. De visar "Romeo & Julia".
Foto: alove
Fakta: Inställd sommarsäsong

Inställt:

Västanå Teater: "En körkarl".

Romateatern: "En midsommarnattsdröm".

Estrad norrs nyskrivna storsatsning: "Lapp-Nils"

Fredriksdalsteatern; Eva Rydbergs hyllning av John Cleese i "Fawlty towers".

Smålandsoperan: "Den vita hästen". Flyttad till sommaren 2021.

Spelar i nuläget:

Stadra teater: "Dollar", en komedi av Hjalmar Bergman. Premiär 3 juli.

Västerbottensteatern: "Romeo & Julia". Premiär 17 juni.

Parkteatern. Programmet släpps i maj.

Ännu osäkra:

Opera på Skäret: "Turandot", premiär 1 augusti.

Opera Warberg: "Don Giovanni", premiär 12 augusti.

Tjolöholm: Claes Malmberg i ”Mitt i planeten”.

Krusenstiernska teatern: "Pappor på prov".

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.