Hoppa till huvudinnehållet

Tvingades arbeta under slavliknande former – flera åtalas för människoexploatering

Publicerad:
Reporter Sophia Jiglind
Sophia Jiglind
sophia.jiglind@vf.se
Thomas Ahlstrand, vice chefsåklagare, väckte åtal mot fyra personer under fredagen som misstänks för inblandning i människohandel.
Thomas Ahlstrand, vice chefsåklagare, väckte åtal mot fyra personer under fredagen som misstänks för inblandning i människohandel. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Mannens fru flögs in till Sverige på ett visum för deltagande i idrottsevenemang. I stället tvingades hon arbeta i restaurangen i Säffle under slavliknande förhållanden.

Fyra personer och ett företag åtalas nu för människoexploatering.

Tre häktade för människoexploatering i Säffle – tvingade kvinna jobba utan lön

Det verkar vara en riktig härva som Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet utrett den senaste tiden.

Ett par från Mongoliet misstänks ha satt i system att ta in personer från sitt hemland och sätta dem i arbete på deras restauranger i Värmland och Dalarna. Dock utan skäliga arbetsvillkor. Paret, som är i 30-års åldern, ska ha tagit in minst fyra personer under 2019 och 2020 som varken har haft ett arbetstillstånd eller rätt att vistas i Sverige.

Det slutar inte där.

En av de influgna anställda fick även hjälp att ta in sin fru i landet i maj 2019. Med hjälp av ett Schengen-visum, utställt för att hon "skulle kunna delta i ett sportevenemang" mellan den 15 maj till 4 juni, så landade hon på Skavsta där gänget hämtade upp henne.

Kvinnan hade lämnat Mongoliet och sin enkla bostad (bilden) för att återförenas med sin man i Sverige. Det blev inte alls som hon hade tänkt sig.
Kvinnan hade lämnat Mongoliet och sin enkla bostad (bilden) för att återförenas med sin man i Sverige. Det blev inte alls som hon hade tänkt sig. Foto: Polisen

"Visumet har inte gett henne rätt att stanna, uppehålla och bosätta sig eller att arbeta i Sverige", skriver åklagaren Thomas Ahlstrand i sin stämningsansökan.

Arbetade, det gjorde hon. Redan dagen efter sattes hon i arbete på restaurangen i Säffle. Därefter var det jobb som gällde varje dag, från klockan 11 till 21. Enligt åtalet ska kvinnan varken ha fått någon lön eller semester, ingen pensionsavsättning, ingen arbetsskadeförsäkring och ingen möjlighet till sjukersättning.

Utnyttjade kvinnan

Kvinnan kunde inte språket och var helt beroende av sin pojkvän när hon befann sig i Sverige.

En dag ska hon dock ha fått nog och ville gå till polisen. Paret och en bekant, en 52-årig kvinna, valde då att försöka göra sig av med problemet, enligt åklagaren. Genom att föra över 25 000 kronor till 52-åringen körde hon den andra kvinnan till Arlanda och tog med henne till avgångshallen för att försöka få ut kvinnan ur landet.

Kvinnan lyckades komma undan och sökte kontakt med en anställd på flygplatsen, via Google translate försökte hon kommunicera och berätta vad hon hade blivit utsatt för.

– Det var en händelse på Arlanda när hon skulle skickas hem och motsatte sig det, berättade Thomas Ahlstrand i samband med att trion häktades för brotten.

"Kvinnan säger även att om “familjen” samt ex-maken ser henne lämna flygplatsen så kommer dom att döda henne. Hon säger också att hon blivit misshandlad under dessa fyra dagar utan varken mat eller vatten.", kan man läsa i polisens händelserapport.

Under fredagen väcktes som tidigare nämnt åtal mot fyra personer och ett företag för människoexploatering och medhjälp till människoexploatering. Det mongoliska paret åtalas även för brott mot utlänningslagen.

Artikeltaggar

ArlandaBrott & blåljusMongolietMänniskohandelSäffleThomas AhlstrandÅtal

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.