Hoppa till huvudinnehållet

Nytt projekt ska förbättra vattnet i Alstern

Publicerad:
Sofia Hallerbäck, vattenstrateg på Karlstads kommun och Brian Huser, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, tar det allra första vattenprovet. Foto: Peter Bäcker

Sjön Alstern har länge haft problem med övergödning och algblomning. I ett nytt projekt ska sjön nu kartläggas för att man ska kunna sätta in rätt åtgärder från början.

– Vi ska samla data för göra en modell som andra sjöar kan använda sen, säger Brian Huser, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Det är knappt en krusning på ytan när han och Sofia Hallerbäck, vattenstrateg på miljöförvaltningen i Karlstads kommun, tar det första vattenprovet i det två år långa projektet som sköts av kommunen och av Alstersälvens vattenråd.

– Nästan så man inte behöver få betalt en dag som den här, säger Brian Huser, och tar på sig flytvästen.

Många misslyckas

Algblomning och övergödning är ett stort problem i många sjöar, inte bara i Sverige. Men oftast gör man åtgärder på måfå och nästan hälften av alla dessa misslyckas. Det menar Brian Huser, som ska leda projektet och som själv är forskare.

– Många tänker att det kostar att göra det vi ska göra, alltså att samla data för att förstå hur sjön mår. Men risken är annars att man satsar på fel ställe, vilket många gör, säger han.

Det nya projektet innebär att man bland annat tar prover i den djupaste delen av sjön samt vid in- och utflöden. Fosfor och syrgas är två ämnen som ska mätas.

– Botten har ämnen som har lagrats i kanske 100 år och de ämnena läcker ut. När syrgasen minskar mår fisk- och djurlivet inget bra, säger Brian Huser.

Staten finansierar

Totalt satsar staten 800 000 kronor genom ett så kallat Lova-bidrag, ett lokalt vattenvårdsprojekt. Om allt går som det ska kan Alstern och insamlingen av data leda till en modell som kan appliceras på andra sjöar i landet.

– Det känns jätteroligt och det är ett bra projekt. Målet är att Alstern ska bli fri från övergödning och att vi kan lära oss mer om den och att det kan leda till rätt åtgärder. En bättre sjö, helt enkelt, säger Sofia Hallerbäck.

Artikeltaggar

Djur och naturEdsgatanKarlstadNyheter

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.