Hoppa till huvudinnehållet

Storforspolitiker ville bli coronasmittad: "Noll procent risk"

Publicerad:
Urban Persson, Storforsdemokraternas enda representant i fullmäktige, har JO-anmält kommalrådet Hans Jildesten (S). Skälet är udda, minst sagt. Foto: Håkan Strandman

Storforsdemokraternas Urban Persson åkte till Stockholm för att bli smittad med corona. Vilket troligen misslyckades. Men det fick kommunalrådet Hans Jildesten (S) att kasta ut honom från ett kommunalt möte.

Det har Persson nu anmält till JO.

Urban Persson har även tidigare uppmärksammats för sina något okonventionella idéer, som när han förra sommaren förnekade att månlandningen 1969 ägt rum. Nu är det coronasmittan som han är skeptisk emot, eller snarare proportionerna som Sveriges och andra länders åtgärder tagit.

– Det är ett virus som i stort sett uteslutande drabbar äldre eller personer med svåra kringsjukdomar. Det är helt orimligt att så fullständigt lamslå hela samhället och ekonomin, säger han till VF.

Det var bakgrunden när Persson för ungefär en månad sedan gjorde upp om att träffa en läkarvän i Stockholm. Tanken: att träffa en coronainsjuknad person och frivilligt låta sig smittas.

– Läkaren ville få smittan för att få tidig immunitet. För min egen del är det i princip noll procents risk, det kändes som en kul grej.

Noll procent? Du har inga sjukdomar?

– Nja, jag är 63 år och har diabetes och högt blodtryck. Men jag är säker på att det inte skulle vara några problem. Problemet var att vi inte fick träffa den smittade, så det funkade inte. Jag testade i och för sig att slicka på ett rulltrapperäcke i tunnelbanan, men det bet inte.

Ett rulltrapperäcke?

– Ja. Men det krävs tydligen mer än så.

När Persson kom tillbaka hävdar han att han isolerade sig självmant i drygt två veckor, enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Den 14 april, drygt tre veckor efter hemkomsten, infann han sig på budgetberedningens möte. Men det blev snabbt respass: kommunalrådet Hans Jildesten hade hört talas om Perssons eskapader och ställde ultimatum: du eller jag lämnar rummet.

När ytterligare ett par ledamöter slöt upp bakom Jildesten gick Persson. Men nu får alltså JO titta närmare på saken.

– Ur demokratiskt perspektiv är det hårresande: jag följde alla gällande rekommendationer. Visst kan det tyckas märkligt att jag åkte till Stockholm och så, men de måste kunna se förbi det, menar Urban Persson.

Kommunalrådet Hans Jildesten blev inte road av att höra om Storforsdemokraten Urban Perssons Stockholmsutflykt. Men att han skulle ha kastat ut Persson från ett möte förnekar han.
Kommunalrådet Hans Jildesten blev inte road av att höra om Storforsdemokraten Urban Perssons Stockholmsutflykt. Men att han skulle ha kastat ut Persson från ett möte förnekar han. Foto: Lars Myr/Arkiv

Hans Jildesten tycker inte att hans agerande bröt mot några demokratiska spelregler:

– Jag påpekade att jag har diabetes och är i riskgrupp, och att antingen han eller jag får avstå mötet. Då reste han sig och frågade ett par andra, och därefter gick han självmant.

Är han välkommen på möten nu?

– Vi har väldigt få möten inplanerade numera, men det finns alltid möjlighet att delta på distans.

Artikeltaggar

CoronavirusetHans JildestenPolitikStorfors

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.