• idag
  25 maj
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  26 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  27 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 maj
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Recension: "Shaun Walker väjer för de enkla förklaringarna"

Böcker
PUBLICERAD:
Shaun Walker.
Foto: Brendan Hoffman
"'Putins nya Ryssland' är sannolikt bland det bästa som skrivits om Ryssland under senare år", menar Hans Lödén som har läst Shaun Walkers nya bok.
Sakprosa

Putins nya Ryssland och det förflutnas skuggor

Shaun Walker

Ordfront

Översättning av Nils Håkanson

När OS i Sotji invigdes 2014 var temat den ryska historien. Den storslagna ceremonin började i ett mytiskt sagoliknande förflutet, fortsatte via sjuttonhundratalets Peter den store, artonhundratalets Leo Tolstoj, nittonhundratalets tidig-sovjetiska industrialisering och slutade i Jurij Gagarins färd som den första människan i rymden 1961. Därefter tycktes inte finnas något att vara stolt över som ryss.

Så tolkar Shaun Walker den uteblivna historieskrivningen för de femtiotre åren från Gagarin till OS-invigningen. Men bara någon månad efter spelens slut skulle man få något att vara stolt över – annekteringen av den ukrainska Krim-halvön.

Walker var i fjorton år brittiska The Guardians och The Independents korrespondent i Moskva. Sedan 2018 är han stationerad i Budapest. I ”Putins nya Ryssland” kartlägger han Vladimir Putins strävan att fylla det tomrum som uppstod i rysk självbild efter Sovjetunionens kollaps 1991, genom att upphöja landets insats i andra världskriget till den grundläggande nationella idén.

Putin vill inte återupprätta sovjetsystemet, däremot vill han återge Ryssland vad han ser som dess berättigade plats på världsscenen. Med aktionen på Krim slog han två flugor i en smäll. Västmakterna fick klart för sig att Ryssland åter var att räkna med och ryssen i gemen slöt upp bakom sin president.

Ryssland har haft svårt att acceptera Ukrainas självständighet som det långvariga, lågintensiva kriget som förs mot östra Ukraina visar. De ukrainska separatisterna stöds och styrs till stor del från Moskva och ryska förband deltar regelmässigt i striderna trots ständiga förnekanden från Kreml.

Men Shaun Walker väjer för de enkla förklaringarna. Social misär och ökande klassmotsättningar i spåren av den rövarkapitalism som släpptes lös av nyliberala profeter när sovjetsystemet demonterades och grava försummelser från Kiev mot landets östra delar är viktiga i hans beskrivning av vad som driver konflikten. Och på båda sidor finns illasinnade och direkt motbjudande politiska krafter. Det hindrar inte att de ryska aktionerna på ukrainskt territorium är uppenbara brott mot folkrätten.

Hela denna komplexitet ryms hos Walker vilket betyder att den som vill ha en berättelse där Ryssland är ”ont” och Ukraina ”gott” inte ska läsa denna bok.

Putin har insett att ingen tycker om att känna sig som förlorare. Alla behöver något att tro på. Därför har han odlat en allt starkare mytbildning om Sovjets insats i andra världskriget. Upphöjelsen av krigsinsatsen har fått som bieffekt att kritik mot Stalin i stort försvunnit och att de brutala deportationerna av hela folkgrupper (tjetjener, krimtatarer, kalmucker) inte diskuteras.

Putins svar på 1991 års kollaps har alltså blivit 1945 års seger. Till den har Krim 2014 fogats. Och se: I en opinionsundersökning 2017 ombads ryssar att räkna upp saker som gjorde dem stolta över sitt land. Segern 1945 kom på första plats, Krims ”återbördande” på andra och därefter det sovjetiska rymdprogrammet. Författare, kompositörer och vetenskapliga bragder kom längre ned på listan.

Lockelsen ett förflutet Sovjet utövar ska framförallt förstås som uttryck för missnöje med nuet, inte som en sann längtan tillbaka, menar Walker. Dagens skriande sociala ojämlikhet och korruption får det förflutna att framstå i en bättre dager än det förtjänar. Samtidigt är välstånd för de breda folklagren mycket avlägset.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.