Hoppa till huvudinnehållet

Fler larm om gräsbränder

Publicerad:
Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Fredrik Karlsson

Räddningstjänsten har fått rycka ut till ett larm om en gräsbrand i Stöllet.

Larmet kom vid 14-tiden och det är i nuläget oklart hur stor eller omfattande branden är. Vid 14.17 var två enheter framme på plats och två enheter är redo att rycka in.

Det ska enligt SOS Alarm finnas några hus i närheten av det brinnande området.

– Det har varit en gräsbrand på cirka 50x100 meter. Den är släckt nu, säger Mats Moberg, på räddningstjänsten i Sunne/Torsby.

Vid 12.40 på söndagen uppstod även en gräsbrand ungefär lika stor som en tennisplan i Mallbacken, med öppna lågor och som spred sig snabbt. Räddningstjänstens styrka från Lysvik ryckte ut och lyckades få branden under kontroll.

Villabrand norr om Molkom

På lördagen spred sig en gräsbrand norr om Molkom till en villa. Det ska även ha brunnit i två bilar i området.

SMHI har utfärdat en varning gällande risk för gräsbrand i Värmlands län under helgen och risken är just nu hög. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, beslutade därför att två helikoptrar skulle finnas i beredskap den här helgen.

– Beslutet gäller i första hand till och med måndag klockan 13.00, därefter gör vi en ny bedömning, säger Roger Gustafsson på MSB i ett pressmeddelande.

Räddningstjänsten fick rycka ut till ett flertal larm orsakade av eldning under lördagen .

Björn Johansson, räddningschef i beredskap, var kritisk:

– Det är makalöst att folk aldrig lär sig. Utan att peka ut någon enskild, det samlade intrycket är att det råder stora brister i omdömet.

Polisen uppger också att det just nu är många som slår larm om gräsbränder och belyser vikten av att tänka på hur man eldar.

Efter villabranden norr om Molkom skrevs en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet.

Artikeltaggar

BränderBrott & blåljusGräsbränderMallbackenMats MobergMolkomStöllet

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.