Det är något ruttet i svenska skolan

Ledare
PUBLICERAD:
Internationella Engelska Skolan kräver hyresrabatter för att etablera sig i flera kommuner. Svaret borde vara ett rungande nej.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Internationella Engelska Skolan (IES) är en ekonomisk succé. Det senast redovisade kvartalet visade en vinst på 56 miljoner kronor efter skatt. Nu växer det privatägda skolföretaget så det knakar inte bara i Sverige. Fyra skolor har startats i Spanien, med hjälp av svenska skattepengar.

Koncernen driver i dag 37 skolor i Sverige med nästan 27 000 elever. De närmaste två åren ska nya skolor öppnas på sju orter. Engelska skolan har i flera kommuner krävt olika rabatter för att etablera sig, skriver DN.

I Trelleborg lockar det borgerliga styret IES med ett extra hyresstöd på fyra miljoner kronor om året i en nybyggd skola. Kommunen vill expandera och ser Engelska skolan som ett lockbete för att få barnfamiljer att flytta dit.

Men risken är stor att en etablering blir dyr för kommunen och kommer att dränera den kommunala skolan på högpresterande elever. Skolverkets siffror visar inte bara att Engelska skolan har låg lärartäthet och delar ut ovanligt många glädjebetyg. De visar också att föräldrarna har högre utbildning, att färre elever har invandrarbakgrund och att flickorna är fler än pojkarna.

Allt gör att eleverna är mer ”lättundervisade” och kan generera mer vinst. Kvar i de kommunala skolorna blir de lågpresterande eleverna som kräver mer resurser. Det kostar mer, försämrar likvärdigheten och förstärker segregationen.

Protester från S-oppositionen avfärdas av kommunstyrelsens ordförande Mikael Rubin (M) som ideologiskt snack och en skröna. Det är ett dåligt försök att vifta bort fakta.

Det är obehagligt att IES spelar ut kommuner mot varandra i en slags budgivning. Den som ger mest rabatt kan få en etablering, den som vägrar blir utan. Det kan inte vara rätt sätt att bygga ett fungerande skolväsende.

Nej, Engelska skolan ska inte få några gräddfiler. De tar dessutom minimala ekonomiska risker. Om skolan skulle bli olönsam kan de bara dra därifrån utan att behöva ta konsekvenserna av en nedläggning. De får kommunen ta.

Skolans grundare Barbara Bergström, gift med värmlänningen och DN:s förre chefredaktör Hans Bergström, sålde delar av IES till ett amerikanskt riskkapitalbolag för sex år sedan för 600 miljoner kronor.

2014 blev hon "Årets kvinnliga stjärnskott". Samma år sålde Barbara Bergström delar av IES till ett amerikanskt riskkapitalbolag för 600 miljoner kronor.
Foto: MAJA SUSLIN / TT

Paret har protesterat vilt mot alla planer på att begränsa vinstuttagen i skolan. De längtade efter ett maktskifte 2018 för att få slut på ”kommunistväldet”. Om Sverige är en kommuniststat hur ser då övriga världen ut i paret Bergströms ögon?

Alla andra länder måste i så fall vara i nordkoreansk klass. Sverige är nämligen det enda landet i världen som tillåter aktiebolag att göra vinst på en offentlig finansierad skola. IES och paret Bergström lever på svenska skattepengar, pengar som rimligen borde gå till elevernas utbildning och inte in på ägarnas bankkonton.

Alliansstyrda kommuners längtan efter att IES ska etablera sig hos just dem visar på hur absurt och snedvridet skolsystemet har blivit. Likvärdigheten får stryka på foten när marknaden och pengarna styr. Det är något ruttet i den svenska skolan. Vinstjakten förstör.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.