The Rhymes - Befriande kontrast till samtidens pop

Skivor
PUBLICERAD:
The Rhymes, med Säfflebördige Tomas Rimeika Karlsson längst fram i bild.
Foto: Albin Eidhagen
"Med en tro på kollektivet och musik som de själva definierar som stagedivepop slår de an kroppens nostalgiska muskelfibrer."

Pop för export, en ambition god som någon. The Rhymes debutplatta fraktar en till skramligt nittiotal, framtida svettiga publikhav och... Säffle.

Med en tro på kollektivet och musik som de själva definierar som stagedivepop slår de an kroppens nostalgiska muskelfibrer. Uppsalabandet The Rhymes har fyra år på nacken och består av Adam Ehlert (trummor), Erik Eklund (gitarr), Oscar Lindeberg (bas) och Tomas Rimeika Karlsson (sång). Om du tycker Rimeika verkar bekant kan det vara från insomnade Frantic Sunday.

Tillsammans med producenten Kevin Hamring har de skapat musik som en helst vill uppleva sida vid sida med andra lätt fryntliga popsnören. Att den samtida popens sävlighet saknas är extremt befriande och här får lite svulstigare tongångar komma fram, tänk The Killers hopvävt med The Vaccines. Men det nostalgiska muskelminnet vill föra "Love to Long" till slutet av 90-talet och Wannadiessväng.

Kanske kan den där riktiga spetsen saknas, den där skrålvänliga som etsar sig fast. Men flera låtar kommer garanterat märkas framöver. Förutom nämnda "Love to Long" har "Homerun" och "Säffle" redan släppts som singlar. Då Rimeika kommer från just Sveriges yngsta stad har den fått ge namn åt denna hyllning till småorter.

Låten syftar till att sträcka sig bortom raggarvarv i rondeller och vargtröjor, om det nu är den stereotypa landsbygdsbilden. Det kanske är tiden som gör det men det hoppfulla skimret och Springsteenkänslan träffar målet.

Men skivans starkaste spår är "Viral", en finstämd ballad, till en början lika söt och spröd som en vaniljdröm men mot slutet yr smulorna mer likt ystra vårkänslor.

Det är oklart om det är lättsamheten eller att The Rhymes lyckats tonsätta drömmande som blir den största behållningen. En vill trängas vid en scenkant, taktfast studsande och uppleva musiken nära och levande. Så tack för den behövliga tillflykten.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.