Hoppa till huvudinnehållet

Ruben stoppade bråkig Munkforsbo – hyllar kampsporten

Publicerad:
Med sina erfarenheter både som polis och inom kampsporten kände sig Ruben Sibma trygg med hur han skulle agera när den stökige mannen kom in på hans gym.
Med sina erfarenheter både som polis och inom kampsporten kände sig Ruben Sibma trygg med hur han skulle agera när den stökige mannen kom in på hans gym. Foto: Privat

Den stökige mannen hade både agerat hotfullt och ställt till med oreda.

Tills han mötte Ruben Sibma, 31.

Kampsportaren och den före detta polisen brottade ned mannen och höll honom kvar tills polisen kom.

– Jag är ingen hjälte, det är kampsporten som gjort det här, säger han ödmjukt.

Mannen hade redan hunnit hota folk och förstöra saker innan han klev in på MK Gym i Munkfors.

Där mötte han Ruben Sibma som, enligt honom, överfölls efter att ha försökt lugna mannen och förklarat för honom att polisen är på väg.

– Polisen sade att de kommer om 50 minuter, och det var långa 50 minuter, säger han.

– Han satt först på mattan på golvet och lyssnade på mig, men efter 20 minuter ställde han sig upp och ville slåss. Han sprang emot mig och slog och sparkade allt vad han kunde.

Backade, backade – och slog

Kampsportaren förklarar att han backade undan innan han till sist såg sig tvungen att dela ut ett slag.

– Vi hamnade på golvet och jag satte mig på honom. Där höll jag kvar honom tills polisen kom och de sade till mig att han hade redan ställt till med så mycket problem så jag hade gjort helt rätt som höll mig lugn trots att han attackerade mig. Men jag gjorde det absolut minsta som var nödvändigt, liksom.

Stefan Wickberg, presstalesperson på polisen, känner inte till ärendet, men instämmer i bilden av att Ruben Sibma agerat korrekt.

Får förhindra brott

Rent formellt får vem helst gripa in för att förhindra brott där fängelse ingår i straffskalan.

– Jag bedömer att det i det här läget låter som olaga hot och ofredande och så här långt låter det som ett klassiskt exempel på hur det är tänkt att gå till. Men frågan är ju då, vilken typ av form får man använda, frågar han sig retoriskt.

Han citerar lagtexten som säger att man får använda allt våld som inte är uppenbart oförsvarligt.

– Rent teoretiskt sett kan du gå in och gripa en person som snattar på Ica, eftersom det ingår sex månaders fängelse i straffskalan. Men sådant här är ju totalt hopplöst för vanligt folk att känna till, bestämmelserna bygger i väldigt hög grad på sunt förnuft. Och det finns till och med skrivningar som gör att du ska kunna gå straffri även om du använder dig av våld som är uppenbart oförsvarligt.

Törs du inte så sätt dig i bilen och använd dina ögon och öron, det är fantastiskt bra verktyg och då kan man gripa någon i efterhand utan att du ska behöva riskera din hälsa. – Stefan Wickberg

Stefan Wickberg förklarar också att ingen ska behöva gripa in fysiskt, om man inte vågar.

– Törs du inte så sätt dig i bilen och använd dina ögon och öron, det är fantastiskt bra verktyg och då kan man gripa någon i efterhand utan att du ska behöva riskera din hälsa.

"Självförsvar behövs"

Ruben Sibma ser det som att han avbröt ett förlopp som hypotetiskt skulle kunna ha åsamkat än mer skada, inte minst för gärningsmannen själv.

– Det som är viktigt för mig är att det visar sig ännu en gång att självförsvar behövs och att det i de flesta situationer blir till det bättre. Om jag inte hade kunnat det jag kunnat så kunde det ha blivit mycket värre, säger han.

Mannen är misstänkt för försök till misshandel och olaga hot, samt skadegörelse.

Artikeltaggar

MunkforsNyheterRuben SibmaStefan Wickberg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.