Många coronarensar – hårt tryck på soptippar

Miljö | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Hushållsoporna blir fler när många isolerar sig och arbetar hemifrån. Arkivbild.
Foto: Bertil Ericson/ TT
Under karantän och hemmajobb passar många på att rensa ut skräp och bråte. Återvinningscentralerna har därför fått en anstormning av besökare.
Det är mängden människor som är svårast att hantera och inte mängden avfall, säger Anna-Carin Gripwall, kommunikationschef på Avfall Sverige.

I år verkar vårstädningen vara mer noggrann och omfattande än vanligt. Orsaken tros vara coronapandemin.

– Man rensar garage och slänger mer nu. Det brukar vara så vid påsk, men nu har det varit mer och pågått under en längre tid, säger Anna-Karin Karlsson, förbundsdirektör på kommunalförbundet Gästrike återvinnare.

Hårt tryck i bland annat Gävle och Sandviken har gjort att kommunalförbundet förstärkt återvinningscentralerna med personal.

– Vi måste hålla avstånd och följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer, säger Anna-Karin Karlsson.

Kommuner hantera olika

Samma trend syns runt om i Sverige, enligt branschorganisationen Avfall Sverige.

– Det är väldigt många fler besök på återvinningscentralerna och kommunerna har hanterat detta olika. En del utökar öppettiderna och andra begränsar antalet besökare, säger Anna-Carin Gripwall, kommunikationschef på Avfall Sverige.

Även mängden hushållssopor ökar på flera håll.

– Det är mer sopor i soprummen och i kärlen vid bostadshus. Folk är hemma mer så det är naturligt, säger Anna-Carin Gripwall.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.