Smittspridningen ska begränsas

Debatt
PUBLICERAD:
Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade vårbudgeten på en pressträff i Rosenbad under onsdagen.
Foto: Jessica Gow/TT
Coronavirusets spridning hotar liv och hälsa, men har också skapat ett allvarligt läge för jobb och företag. I vårbudgeten och fem extra ändringsbudgetar tar den socialdemokratiskt ledda regeringen krafttag för att trygga välfärd och jobb.

Smittspridningen ska begränsas med alla nödvändiga resurser de behöver. Ingen ska gå sjuk till jobbet och därför slopas karensavdrag och kravet på läkarintyg tillfälligt. Staten tar dessutom alla merkostnader inom sjukvården på grund av coronautbrottet. Vårt besked till alla som arbetar inom sjukvården är tydligt: Brist på pengar ska inte och kommer inte hindra sjukvårdens arbete.

För att trygga vård, skola och omsorg får därutöver kommuner och regioner ytterligare 22 miljarder i vårändringsbudgeten. I Värmland innebär det 239 miljoner kronor till sjukvården och 430 miljoner till kommunerna. Det innebär möjlighet att behålla och nyanställa fler sjuksköterskor, undersköterskor och lärare.

Svenska jobb och företag drabbas hårt av viruset. För att fler företag ska överleva och färre anställda bli av med jobbet har vi infört korttidspermittering samtidigt som vi minskar arbetsgivarnas kostnader när staten tillfälligt tar över sjuklöneansvar och arbetsgivaravgifterna sänks. Företag i utsatta branscher får stöd för sänkt hyra och alla får möjlighet till likviditetsstöd via skattekontot.

Våra åtgärder kommer rädda många jobb men inte alla. Sanningen är att företag kommer gå i konkurs och människor kommer att bli arbetslösa. Därför stärker vi tryggheten för den som blir arbetslös. Den ekonomiska tryggheten stärks med en bättre a-kassa. Samtidigt får Arbetsförmedlingen mer pengar för insatser som leder till jobb. Fler platser skapas inom yrkesutbildning och på högskolor och universitet för att göra det lättare att fylla på sina kunskaper eller ställa om till ett nytt jobb.

De senaste årens ekonomiska politik har handlat om att rusta Sverige och bygga upp en motståndskraft mot kriser. Tack vare starka offentliga finanser med den lägsta statsskulden sedan 1977 har vi nu de muskler som krävs för att skydda jobb, företag och välfärd.

Sverige befinner sig i en tung och prövande tid och vi vet ännu inte hur lång den blir. Viruset hotar hela vårt samhälle men då ska vi också möta det tillsammans, som ett samhälle.

Magdalena Andersson (S), finansminister

Lars Mejern Larsson (S), riksdagsledamot

Gunilla Svantorp (S), riksdagsledamot

Mikael Dahlqvist (S), riksdagsledamot

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.