Hoppa till huvudinnehållet

Stödet för korttidsarbete utökas

Publicerad:
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP), Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson för L, finansminister Magdalena Andersson (S) och Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson för C.
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP), Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson för L, finansminister Magdalena Andersson (S) och Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson för C. Foto: Jessica Gow/TT

Företagen får nu utökade möjligheter att korttidspermittera personal. Regeringen, Centern och Liberalerna föreslår att det ska gå att permittera anställda upp till 80 procent av arbetstiden.

– Vi är fast beslutna att vidta åtgärder för att mildra de effekter som näringslivet drabbas av, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Med det tidigare förslaget kunde företagen låta personalen gå ned 60 procent i arbetstid. Det utökas alltså till 80 procent.

– Om ett företag utnyttjar stödet till max jobbar personalen 20 procent, säger Emil Källström, Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson.

Från 1 maj

Förändringarna gäller från den 1 maj i tre månader.

Stödet syftar till att företag ska slippa att säga upp personal. I stället tar staten en del av lönekostnaden och de anställda får behålla minst 90 procent av lönen.

Hittills har Tillväxtverket fått in 24 000 ansökningar om stöd för korttidsarbete. Runt 16 000 ansökningar har beviljats, vilket innebär en kostnad på runt 9 miljarder kronor.

Det nya systemet innebär att kostnaderna minskar mer för arbetsgivaren än med det tidigare förslaget. Lönekostnaden för en anställd minskar med över 70 procent samtidigt som arbetstagaren får lejonparten sin ursprungliga lön. Kombinerat med de nedsatta arbetsgivaravgifterna kan upp till 86 procent av den totala lönekostnaden lyftas från arbetsgivaren under maj och juni månad, enligt regeringen.

Ökad kontroll

Hur mycket förslaget kommer att kosta beror på hur många företag som utnyttjar stödet.

Kontrollen föreslås samtidigt att öka. Regeringen kommer att tillföra resurser motsvarande 130 medarbetare till Skatteverket för att kontrollera företag som fått stöd för korttidspermittering. Detta kommer bland annat ske genom fler oanmälda kontroller av personalliggare.

Regeringskansliet ser även över möjligheterna att genom andra åtgärder skärpa kontrollerna för att försvåra fusk.

Artikeltaggar

CoronavirusetEkonomiEmil KällströmMagdalena AnderssonSkatteverketTillväxtverket

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.