Hoppa till huvudinnehållet

I coronakrisens spår mister Munkfors 70 miljoner – minst

Publicerad:
Stora förlustsiffror för såväl besöksnäring som föreningsliv. Munkfors presenterade uträkningen på hembygdsgården i Ransäter där ordförande Ann-Sofie Pettersson, i mitten, deltog tillsammans med Mathias Lindquist (S), Lars Mejern Larsson (S), Ulric Andersson (S), Annelie Eriksson, kassör i föreningen, och Malin Lindh, kommunens förenings- och folkhälsostrateg.
Stora förlustsiffror för såväl besöksnäring som föreningsliv. Munkfors presenterade uträkningen på hembygdsgården i Ransäter där ordförande Ann-Sofie Pettersson, i mitten, deltog tillsammans med Mathias Lindquist (S), Lars Mejern Larsson (S), Ulric Andersson (S), Annelie Eriksson, kassör i föreningen, och Malin Lindh, kommunens förenings- och folkhälsostrateg. Foto: Daniel Olausson

Munkfors-Ransäter går under coronakrisen miste om gästnätter till ett värde om 70 miljoner kronor.

Det visar en uträkning kommunen gjort och den summan har redan börjat växa.

– Vi inom den socialdemokratiska gruppen i regionen har konkreta initiativ för att försöka underlätta, säger regionrådet Ulric Andersson (S).

Oroande läge för hembygdsrörelsenNödrop: "Hela Ransäter påverkas"Ransätersstämman ställs in: "Det går inte ihop"

Uträkningen presenterades inför ett samlat pressuppbåd på hembygdsgården i Ransäter, vars hembygdsförening är en av dem som drabbas hårt av inställda arrangemang i sommar, vilket vi också har berättat om tidigare.

Föreningar i kommunen har själva fått ta fram hur mycket som förloras på inställda arrangemang och per den 7 april visar utredningen att man mister 29 000 besökare, 72 000 gästnätter och kan redovisa en nettoförlust på 1,5 miljoner kronor. Enbart gästnätterna motsvarar, enligt Tillväxtverket, en summa på 70 miljoner kronor och den har redan blivit högre eftersom hembygdsföreningen på skärtorsdagen bestämde att ställa in antik- och samlarmässan i augusti.

– Det vi kan se framför oss är inte bra alls. När jag fick se siffrorna förra tisdagen så är det beklämmande, säger Malin Lindh, förenings- och folkhälsostrateg i kommunen.

Socialdemokraterna presenterade ett förslag på åtgärder och på torsdag tar riksdagen beslut om stöd på en halv miljard till kulturen.
Socialdemokraterna presenterade ett förslag på åtgärder och på torsdag tar riksdagen beslut om stöd på en halv miljard till kulturen. Foto: Daniel Olausson

På torsdag antar troligen riksdagen den extra miljard som ska fördelas jämnt på idrotten och kulturen i hela landet. Hur stor del av kakan som i slutändan hamnar hos Region Värmland är ännu oklart, men i väntan på det beslutet presenterade Socialdemokraterna i samband med tisdagens pressträff ett initiativ vars syfte är att stötta förenings- och kulturlivet i länet.

– Det går ut på att inrätta en kultur- och föreningsjour som kan stötta och vägleda föreningarna till att hitta lösningar för att övervintra sina verksamheter, säger Ulric Andersson.

Regelverk ska tas fram

Man föreslår också att tillskapa en pott på tio miljoner kronor, vars användningsområden ska utredas och regelsättas. Samma regelverk ska sedan kunna tillämpas när det står klart vilket stöd regionen får från riksdagen.

– Sedan räcker det säkerligen inte och vi har ju ingen aning om hur länge den här farsoten varar heller. Men vi tycker att vi i ett tidigt skede måste ge förhoppningar och stöd, för de kulturella verksamheterna är oerhört viktiga, kanske särskilt viktiga i de här tiderna.

Många har varslats på hembygdsgården, men verksamhetsledaren Annelie Eriksson och ordföranden Ann-Sofie Pettersson går sedan tisdagen på korttidspermission fram till sista juli.
Många har varslats på hembygdsgården, men verksamhetsledaren Annelie Eriksson och ordföranden Ann-Sofie Pettersson går sedan tisdagen på korttidspermission fram till sista juli. Foto: Daniel Olausson

Riksdagsledamot Lars Mejern Larsson (S) är en av dem som beslutar om miljardstödet på torsdag.

– Och jag förväntar mig att det kommer mer pengar framgent. Om man menar att kulturen har betydelse måste vi från politikens sida visa det också, säger han.

Artikeltaggar

CoronavirusetLars Mejern LarssonMalin LindhMunkforsNyheterRansäterRansäters hembygdsföreningSocialdemokraternaUlric Andersson

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.