Hoppa till huvudinnehållet

Buschs bisarra anklagelse

Publicerad:
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch har dålig koll på äldreomsorgen.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch har dålig koll på äldreomsorgen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

KD-ledaren Ebba Busch anklagade i helgen socialdemokratin för att ha svikit de äldre efter de många dödsfallen i covid-19 på äldreboenden i Stockholm. Det är en bisarr anklagelse och ett osmakligt påhopp. Ebba Busch borde ta sig en ordentlig blick i spegeln innan hon yttrar sig om tillståndet inom äldrevården.

Det är ett stort misslyckande att pandemin tog sig in i hemtjänsten och på äldreboendena, där de som tål coronaviruset allra sämst finns. I dag finns den i 18 av landets 21 regioner. I Stockholm, den värst drabbade regionen, har uppåt 40 procent av dödsfallen ägt rum inom äldreomsorgen.

– Jag blir bedrövad när jag hör det. Det här är medborgare som jag menar socialdemokratin har svikit och delar av Sverige som socialdemokratin har glömt i sin strävan efter makten, säger Ebba Busch i DN-intervjun.

Någon saklig grund för påståendet har hon inte. Hon fabulerar ganska friskt och försöker friskriva sitt eget parti från ansvar.

Hon vet naturligtvis att det är Kristdemokraterna som styr äldreomsorgen i Stockholm, så det är mot partivännerna som Busch bör peka i första hand. Partivänner som motsatt sig krav på arbetskläder inom hemtjänsten, som lagt ut allt fler boenden på entreprenad i en äldreomsorg med hög personalomsättning, låg bemanning där var fjärde anställd är timanställd.

I dag finns närmare 160 privata vårdföretag inom äldreomsorgen i huvudstaden. Många med dåligt utbildad personal med låga eller obefintliga krav och kunskaper kring hygien och skyddsutrustning. Det är som gjort för virusspridning.

Ebba Busch är samtidigt upprörd över att ansvaret för krisberedskapen och lagerhållningen lagts på landets 21 regioner. Vet hon inte att det var hennes företrädare Göran Hägglund som tog ifrån statliga Apoteket ansvaret får beredskapslagren när en väl fungerade statlig verksamhet privatiserades av alliansregeringen?

Och hur kan hon ha glömt hur det såg ut i hennes hemkommun Uppsala under tiden hon som kommunalråd ansvarade för äldreomsorgen? Hon konkurrensutsatte äldreomsorgen genom LOV – lagen om valfrihetssystem. Det var en ideologiskt driven privatisering. Resultatet: sämre kvalitet och längre väntetider.

Så nej, det är inte socialdemokratin som har svikit äldreomsorgen. Det har i stort sett alla partier gjort under lång tid, några mer än andra. Borgerliga politiker har inte gärna förbättrat villkoren för de anställda. De har hellre släppt in allt fler privata utförare, utan någon som helst garanti för högre kvalitet eller lägre kostnader.

Under en lång rad av år har ständiga sparkrav gällt. ”Budget ur balans”, en ny rapport från Arena Idé, visar att 96 procent av landets kommuner planerade för nedskärningar inom äldreomsorgen i år. Det var innan covid-19 slog till.

Att hantera en pandemi i allt mer slimmade organisationer är svårt. Det finns ingen luft kvar i systemet. Redan pressade undersköterskor kan inte springa fortare, särskilt inte när de nya reglerna att ingen får gå snuvig till jobbet gör att sjukfrånvaron på sina håll pendlar mellan 30 och 40 procent.

Säkerheten för de anställda måste ha högsta prioritet. Om de blir smittade för de med stor sannolikhet över viruset till de äldre, de med riktigt dåliga odds för att klara sig.

På flera håll är vi redan där, vilket de höga dödstalen visar. 84 procent av personalen inom hemtjänsten är oroliga över bristande tillgång på skyddsutrustning, enligt Kommunal. Det är skräcksiffror. Ingen ska behöva vara rädd för att bli smittad på jobbet. Det kan få förfärliga konsekvenser.

Artikeltaggar

Ledare