Hoppa till huvudinnehållet

Advokat försvarade sin klients gärningsman – rättegång tas om

Publicerad:
Foto: Magnus Andersson/TT

Den Karlstadsbaserade advokaten försvarade först den 34-åriga mannen som dömdes till fängelse för en serie olika stölder. Därefter tog sig advokaten an ett annat fall, där han blev målsägandebiträde åt den ena stölddrabbade.

Högsta domstolen har nu beslutat att rättegången måste tas om.

Mot sitt nekande dömdes i december den 34-åriga mannen, tillsammans med ett par kumpaner, till fängelse i ett år och fyra månader för tre grova stölder samt en stöld av normalgraden.

Under rättsprocessens gång upptäckte de tilltalade emellertid att 34-åringens advokat hade tagit sig an ett annat fall samma dag som Värmlands tingsrätt meddelade domen mot dem. Inga fel så långt.

Intressekonflikt

Men när de fick veta vem advokaten skulle agera målsägandebiträde åt tog det fart. Det visade sig nämligen vara en kvinna som hade vittnat mot dem i det ena fallet gällande grov stöld.

När männen överklagade domen till hovrätten så hölls ett kompletterande förhör med kvinnan, som då ändrade sin version och sa att 34-åringen inte hade begått vissa av stölderna. De nya uppgifterna togs aldrig med till hovrättsförhandlingen men nu verkar det som att rättegången ska tas om.

Högsta domstolen har nämligen gått igenom fallet och anser att det fanns en potentiell intressekonflikt då försvararen blev målsägandebiträde till den stölddrabbade. Det strider mot advokatsamfundets etiska regler, enligt HD.

34-åringen ska vara fortsatt häktad i väntan på den nya förhandlingen.

Artikeltaggar

AdvokatsamfundetBrott & blåljusDomarHögsta domstolenHovrätten för Västra SverigeRättegångarVärmlands länVärmlands tingsrätt

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.