Hoppa till huvudinnehållet

Degerfors IF inleder samarbete med Suicide Zero

Publicerad:
Reporter Jonas Griberg
Jonas Griberg
jonas.griberg@vf.se
Degerfors IF's ordförande Suzanne Hällström vill att klubben ska bli en aktör som gör skillnad i samhället.
Degerfors IF's ordförande Suzanne Hällström vill att klubben ska bli en aktör som gör skillnad i samhället. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Värmlands län har ett högt självmordstal som ligger över rikssnittet.

Därför har fotbollsföreningen Degerfors IF och organisationen Suicide Zero inlett ett treårigt samarbete i syfte att hjälpa till med spridningen av information om hur självmord och psykisk ohälsa kan förebyggas.

Idrott brukar ofta vara ett effektivt sätt att förebygga kriminalitet och utanförskap. Men bland elitidrottsmän – och kvinnor – börjar allt fler bli mer öppna med sitt mående.

– Vi har under de senaste åren sett hur frågor om psykisk ohälsa blivit alltmer aktuella inom elitfotbollen. Vi är dessutom verksamma i en del av Sverige där självmord som den yttersta konsekvensen av psykisk ohälsa drabbar väldigt många. Här vill Degerfors IF vara en aktör som gör skillnad, säger Degerfors klubbchef Suzanne Hällström till klubbens hemsida.

Degerfors IF blir nu den första elitfotbollsklubben i Sverige att inleda ett officiellt samarbete med Suicide Zero.

Värmlandsklubben hoppas att fler föreningar inom fotbollen och andra sporter väljer att ta rygg.

– Jag tror att det rent historiskt finns en bild av Degerfors som den hårda bruksorten där man inte gärna talar öppet om hur man känner. Om vi då kan gå i framkant i kampen mot psykisk ohälsa kommer vi förhoppningsvis även att inspirera fler, säger Hällström.

Anna Sundkvist Kräutner är regionansvarig för Suicide Zero i Värmland.
Anna Sundkvist Kräutner är regionansvarig för Suicide Zero i Värmland. Foto: Håkan Strandman

”Är väldigt stolta”

Samarbetet mellan Dif och Suicide Zero innebär i praktiken att Degerfors som klubb hjälper till att sprida organisationens information. Suicide Zero kommer även vara synliga under matcherna på Stora Valla och i klubbens digitala kanaler.

Dessutom kommer personal och spelare få genomgå Suicide Zeros utbildningar.

Anna Sundkvist Kräutner är regionansvarig för Suicide Zero i Värmland och säger såhär om det unika samarbetet:

– Vi är väldigt stolta över att ingå i ett samarbete med Degerfors IF, speciellt i dessa Coronatider där risken för självmord ökar. Att få prata om den oro man upplever, hjälpa varandra att hålla hoppet uppe – att vi snart ses på Stora Valla igen – är ett lika viktigt råd för den psykiska hälsan som det är att tvätta händerna och hålla ett avstånd för att undvika smittspridning, säger hon.

Artikeltaggar

Anna Sundkvist KräutnerDegerfors IFFotbollSuicide ZeroSuzanne Hällström

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.