Hoppa till huvudinnehållet

Skyllde rattfylla på operation – nu skärps straffet

Publicerad:

I tingsrätten dömdes kvinnan till en och en halv månads fängelse för grovt rattfylleri. Nu har hovrätten sagt sitt.

En sommarkväll i augusti 2018 såg en polispatrull hur en bilist brände rakt igenom en korsning och in i ett vägräcke på Gravaleden i Karlstad.

15 sekunder senare var patrullen framme vid olycksbilen. En av poliserna tvingades slå sönder en bilruta för att ta sig in då föraren, en kvinna i 40-årsåldern, vägrade öppna dörren.

Under rättegången uppgav polisen att kvinnan var "jättefull", och att hon luktade av alkohol. När hon testades för alkoholpåverkan visade mätinstrumentet på att hon hade nära 1,2 promille i kroppen.

Kvinnan hävdade till sitt försvar att olyckan uppstod efter att hon tvingats väja för en katt. Skärrad av krocken svepte hon en kvarting sprit som låg kvar i passagerarsätet och sedan väntade hon i ett par minuter innan polisen kom.

Att det var poliser visste hon inte, berättade hon under rättegången. Det var mörkt ute och det enda hon såg var två män i mörka uniformer och på grund av att hon just hade druckit sprit uppfattade hon aldrig att de var poliser. Att hon blev full så fort, på endast två minuter, hävdar hon berodde på den operation hon tidigare hade genomgått.

Förklaringen höll inte för tingsrätten som i november förra året dömde kvinnan, som då var tidigare ostraffad, till en och en halv månads fängelse för grovt rattfylleri.

Domen överklagades så småningom till hovrätten som i måndags meddelade att kvinnans straff skärps till två månaders fängelse. Några andra bedömningar är det inte fråga om – hovrätten anser bara att straffvärdet är högre än vad tingsrätten bedömde det som i sin dom.

Artikeltaggar

Brott & blåljusKarlstadrattfylleri dagsböter

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.