Hoppa till huvudinnehållet

Shoppingcenter ekar tomt inför påsken

Publicerad:
Reporter Lars Swanö
Lars Swanö
lars.swano@vf.se
Här brukar det krylla av kunder inför påsk, nu är Charlottenbergs shoppingcenter en öde plats att vistas i. Skrämmande tyst, en del butiker stängda, andra med begränsade öppettider. En tradition bryts.
Här brukar det krylla av kunder inför påsk, nu är Charlottenbergs shoppingcenter en öde plats att vistas i. Skrämmande tyst, en del butiker stängda, andra med begränsade öppettider. En tradition bryts. Foto: Lars Swanö

Man kan höra ekot av sig själv i Charlottenbergs shoppingcenter.

– Det är nästan kusligt tomt, konstaterar Tommy Johansson, chef för Maxi Mat.

Det är som regel en fullsatt livsmedelsbutik i ett av Thongruppens två köpcenter, och extremt välbesökt under påskveckan.

– Rushen brukar börjar redan fredagen före långfredagen och hålla i sig en veckan. Och utanför står folk i kö för att bli insläppta på systembolaget, fortsätter Tommy Johansson.

Bottenrekord

Brännvin ut, miljoner in. Det är så det har sett ut före påsk sedan Olav Thon utvidgade sitt imperium på 90 köpcenter till Charlottenberg 2006.

För varje år utom 2012 har omsättningen som nu ligger på tre miljarder stigit och egna rekord slagits. Den här veckan blir det botten.

90 procent av kunderna kommer från Norge.

– Nu står vi inför en våldsam nedgång eftersom det sker väldigt lite i husen och en del butiker har valt att stänga eller dra ner på öppettiderna, säger Thongruppens säkerhetschef Olav Stavnsborg.

Norge har stängt riksgränsen i Morokulien. Där passerar normalt sett 8000 fordon per dygn, nu 300.
Norge har stängt riksgränsen i Morokulien. Där passerar normalt sett 8000 fordon per dygn, nu 300. Foto: Lars Swanö

I Norge har Thongruppen halverat butikshyrorna.

– Jag har varit i kontakt med Olav Thon och besökt butiksägarna i centret här, men det är inte mycket kommunen kan påverka Thongruppen, säger Edas kommunalråd Johanna Söderberg (C).

Uppmaningen att handla lokalt skulle inte bli mer än en fis i rymden.

– Det går inte att jämföra för en kommun med 8500 medborgare på en ort som har 4,5 miljoner besökare per år.

Säkerhetschefen hoppas norska regeringen tar ett beslut som gynnar handeln på onsdag.

– Jag räknar med att gränsen blir stängd ett tag.

Säljer ut

Ovissheten kring det delar Tommy Johansson, pionjär i huset, veteran hos Maximat sedan debuten 1986 och påskhandelns följeslagare.

– Normalt sett laddar vi upp med varor för påsken, nu tar vi knappt hem någonting förutom färskvaror, säljer ut charken till halva priset och fördelar om lagervaror till andra butiker.

Personalen är permitterad enligt 60-procentsregeln, åtta anställda utlånade och framtiden oviss.

– Det här liknar ingenting annat.

Naturligtvis.

Några strökunder här och var, annars är det tomt i lokalerna. Olustigt tomt.

Även på vägarna. Normalt passerar 8000 fordon riksgränsen i Morokulien per dygn, nu 300.

Mest nyttotrafik, men även norrmän som trotsar förbudet och väljer karantän för att få handla i Sverige. Grensetjänsten har koll på det mesta.

Norsk vägspärr på lilla Linavägen mellan eda glasbruk och Magnor. Hemvärnet har rullat ut höbalar för att stoppa trafiken.
Norsk vägspärr på lilla Linavägen mellan eda glasbruk och Magnor. Hemvärnet har rullat ut höbalar för att stoppa trafiken. Foto: Lars Swanö

I buskarna får norsk polis och tull stöd av hemvärnet, som minsann vet att stänga av vägar. Vid Lersjön har de fällt två träd över vägen, mellan Morast och Magnor blir det stopp vid höbalarna över Linavägen.

– De har satt upp kameror i skogen, så det är ingen idé att försöka ta sig förbi, påpekar en norrman med fritidshus i Sverige.

– Man får ta sig en öl, eller två, och hoppas att viruset går över. Hellre det än att åka i fängelse eller betala 20 000 kronor i böter.

Gamla smuggelvägar i Morokulien har tagits till heders igen. Men dem har hemvärnet koll på.
Gamla smuggelvägar i Morokulien har tagits till heders igen. Men dem har hemvärnet koll på. Foto: Lars Swanö

Gränsen är strängt bevakad. Även småvägarna.

– Men det finns ju fyrhjulingar också, påpekar Roger Nilsson, chef för gränsskyddet.

Smugglarna tycks heller inte bekymra sig för att cykla eller gå över gränsen. Två norrmän som fyllde ryggsäckarna med 41 liter sprit, tre liter vin och nästan fyra kilo tobak ertappades på en skogsstig mellan Eda och Magnormoen.

Alkoholhögtryck i Norge

Norrmän i allmänhet tycks ha rätat in sig i ledet, på vinmonopolet i Kongsvinger har försäljningen stigit med 39,5 procent. Till 42 462 liter.

– Ju närmare svenska gränsen försäljningen ligger, desto större är tillväxten, berättar vinmonopolets kommunikationschef Jens Nordahl för tidningen Glåmdalen.

Gränshandelsstoppet har inneburit en betydande försäljningsökning i Flisa, 24,4 procent, Skarnes 20,7 och Årnes 20.

Ingenting är sig likt inför påsken, på ömse sidor gränsen.

Den här veckan kommer handelstraditionen att brytas.

Artikeltaggar

CharlottenbergCharlottenbergs shoppingcenterCoronavirusetNyheter

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.