• idag
  26 jan
  -5°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  27 jan
  -4°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 jan
  -5°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 jan
  -5°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  30 jan
  -6°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Löfven är inte som Orbán

Ledare
PUBLICERAD:
Ungerns premiärminister Viktor Orbán använder coronapandemin för att roffa åt sig ännu mer makt.
Foto: Tamas Kovacs
Regeringen vill runda riksdagen för att kunna ta snabba beslut under coronakrisen. I all hast ska mer makt flyttas från riksdagen till regeringen. Att det är viktigt med ett högt tempo i kampen mot viruset är givet, därför är det bra om landet får en ”coronalag”.

I torsdags kväll fick övriga partier ett utkast till lagrådsremiss från regeringspartierna. Protester hördes direkt från Moderaterna och Vänsterpartiet. Regeringen lyssnade och ändrade klokt nog förslaget så att riksdagen får rätt att upphäva redan fattade beslut.

Bara tolv remissinstanser fick chans att ge sin syn på förslaget och remisstiden var rekordkort. 24 timmar under en helg. Men de flesta som svarade säger ja till att ge regeringen utökade maktbefogenheter. Det finns berättigade invändningar, men de väger ändå inte särskilt tungt i den samlade bedömningen.

Länsstyrelsernas och smittskyddsläkarnas rätt att stänga nattklubbar, gym och bibliotek utökas. Regeringen kan utfärda nya restriktioner för folksamlingar och får omfördela sjukvårdsmaterial och läkemedel mellan kommuner och regioner.

Det är rimliga åtgärder som bör kunna beslutas på uppstuds. Riksdagens beredningsprocess under krisen går allt snabbare. Bästa exemplet är utbildningsutskottet som på bara några dagar tog fram beslut om att regeringen har rätt att stänga alla grundskolor. Men det går ändå inte tillräckligt snabbt ibland.

Riksdagen är normalt hjärtat i svensk demokrati, men nu är det inte normala tider. I andra länder har regeringarna rätt att utfärda undantagstillstånd vid extrema händelser. I Sverige finns den rätten enbart vid krigstillstånd.

Nu vill regeringen ha ökade befogenheter, men det handlar bara om beslut som rör coronakrisen och de är tidsbegränsade till tre månader. Att det skulle vara att öppna vägen för en framtida diktatur i landet är kraftigt överdrivet.

Statsminister Stefan Löfven kommer inte att utnyttja coronakrisen för att skaffa sig mer makt framöver. Det gör däremot mer illiberala ledare i Europa.

I Polen tänker regerande högerpopulistiska Lag och rättvisa (PIS) genomföra ett presidentval 10 maj, trots att landet är förlamat av coronakrisen. Någon valrörelse kan oppositionen inte genomföra när det är förbjudet för fler än två personer att träffas. Det är bäddat för omval av PIS-presidenten Andrzej Duda.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán tar utan att skämmas chansen att flytta landet ännu längre bort från demokratin. Ungern är sedan länge på ett sluttande plan. Regeringspartiet har strypt forskningen, kontrollerar domstolarna och har förvandlat media till propagandaredskap.

Nu kopplar Orbán ett ännu hårdare grepp. En nödlag ger honom rätt att styra landet genom dekret. Journalister som sprider ”falsk information” om pandemin kan få upp till fem års fängelse.

Parlamentet förlorar helt sin makt och det finns ingen bortre tidsgräns uppsatt. Orbán kan styra hur länge han själv vill. Inga val och folkomröstningar kan hållas. Det påminner obehagligt mycket om hur Adolf Hitler på 30-talet förvandlade Tyskland till en diktatur.

Sverige är inte som Ungern. Tack och lov för det. Stefan Löfven är inte som Viktor Orbán och det kommer han aldrig att bli. Det känns tryggt. Därför finns ingen anledning till panik för att den svenska regeringen tillfälligt får vassare och snabbare verktyg för att hantera coronaeländet.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.