• idag
  5 juli
  14°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  6 juli
  16°
  • Vind
   8 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  7 juli
  17°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  8 juli
  16°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  9 juli
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm

Replik: Svenska kyrkan finns för människor i krisen

Insändare
PUBLICERAD:
"Under de här veckorna har vi märkt hur stort behovet av Svenska kyrkan verkligen är", skriver biskop Sören Dalevi.
Foto: Håkan Strandman
Svar till Kärlek & respekt, i VF 3/4.

”Var är kyrkan?”, frågar du. Och svaret på den frågan är att vi finns precis där vi alltid finns, mitt i samhället, tillsammans med medmänniskor. Under de här veckorna har vi märkt hur stort behovet av Svenska kyrkan verkligen är. Och min upplevelse är att vi har möter det behovet.

Församlingar erbjuder telefonlinjer på dagtid till diakoner och vi har förstärkt jourhavande präst med fler präster som svarar på kvällar och nätter. Våra församlingar har ställt om sin verksamhet för att möta behov och begränsningar, de handlar åt gamla och riskgrupper, de har sociala aktiviteter där avstånd säkerställs och vi har slutit avtal med kommuner, regioner och myndigheter för att vår personal och våra ideella ska kunna gå in och stötta där det behövs. Och gudstjänstlivet fortsätter om än i annan form. Kyrkan är som alltid öppen för enskild andakt och ljuständning. Vi fortsätter att fira gudstjänst och följer de regler och rekommendationer som finns för folksamlingar, men gudstjänster och andakter sänds också på webb och i tv-nätet.

Detta är bara några exempel på hur vi finns här för medmänniskor och för samhället. Kontakta gärna din församling om du vill veta vad som sker på just din ort, och hur vi kan finnas här för dig.

Sören Dalevi

biskop i Karlstads stift

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.