Hoppa till huvudinnehållet

Man rånades på vapen – nu åtalas tre Grumsbor

Publicerad:
I förundersökningen framgår att männen på olika sätt dokumenterade hur de hanterade vapnen. Bild ur polisens förundersökning.
I förundersökningen framgår att männen på olika sätt dokumenterade hur de hanterade vapnen. Bild ur polisens förundersökning.

Männen försökte tvinga till sig pengar men när de inte fick nåt sökte de igenom lägenheten. Till slut kom de därifrån med fyra jaktvapen – nu står Grumsvännerna åtalade för rån och grovt vapenbrott.

Tre unga Grumsbor åtalades på torsdagen misstänkta för att i mitten av januari ha tvingat till sig en annan mans vapen.

Mannen har i förhör uppgett hur han natten mot den 14 januari hörde hur det knackade på altandörren. När han öppnade möttes han av två män – varav den ena riktade en pistol mot honom.

Pistolen skulle senare visa sig vara en luftpistol men det visste inte mannen då. Skärrad och chockad kunde han bara se på hur de två männen röjde runt i hans bostad. Den ene av dem krävde att han skulle föra över 10 000 kronor. När han sa att han inte hade de pengarna halverades summan – och när han påtalade samma sak igen började de stjäla saker.

Till slut såg de mannens vapenskåp. De tvingade honom att öppna det, plockade därefter ut två hagelgevär och två kulgevär, ammunition och annat innan de ringde dit en tredje man som kom dit och för säkerhets skull hotade att skjuta mannen om han kontaktade polis.

Ett av de vapen som stals hemma hos mannen. Bild ur polisens förundersökning.
Ett av de vapen som stals hemma hos mannen. Bild ur polisens förundersökning.

Det gjorde han emellertid, men först tre dagar senare. Då berättar han för polis hur han kände igen en av de första gärningsmännen som en före detta granne till honom. När han senare får se bilder på andra möjliga gärningsmän kopplar han ihop ytterligare två med rånet.

De misstänkta männen – 22, 22 och 21 år gamla – nekar alla till brottsmisstankarna. En av dem hävdar att han hatar både knark och vapen och aldrig skulle ha med det att göra. En annan minns ingenting alls på grund av sitt haschmissbruk och förvånas när polisen visar en bild på honom när han sitter på ett golv tillsammans med en mängd ammunition – och ett gevär.

– What the fuck, vad i hela friden!

En av de misstänkta minns ingenting från den aktuella veckan, mer eller mindre, och reagerar med förvåning när polisen visar en bild där han sitter på golvet bland vapen och ammunition. Bild ur polisens förundersökning.
En av de misstänkta minns ingenting från den aktuella veckan, mer eller mindre, och reagerar med förvåning när polisen visar en bild där han sitter på golvet bland vapen och ammunition. Bild ur polisens förundersökning.

En fjärde man, en 23-åring bosatt i Skoghall, misstänks för att dagen efter rånet tillsammans med de tre andra ha tagit med sig gevären ut i skogen för att provskjuta. Även han nekar till fullo till brott.

Skoghallsbon misstänks även för narkotikabrott efter att i den bostad han uppehöll sig i ha förvarat 72 gram hasch och nästan 35 gram kokain.

De tre som greps misstänkta för rånet har suttit häktade sedan den 23 januari. Skoghallsbon greps ett par veckor därefter och har suttit häktad i en knapp månad.

Artikeltaggar

Brott & blåljusGrumsSkoghall

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.