Trafikbolag ska undvika trängsel
Riktlinjerna presenteras på en presskonferens med socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.
– Var och en av oss behöver ta ansvar för att minska och dämpa smittspridningen. Alla måste bidra, säger Hallengren.
Johan Carlson ger exempel på de nya riktlinjerna. När det gäller de som sköter kollektivtrafiken så ska trängsel undvikas.
– Att ställa in turer och därmed öka trängseln är inte acceptabelt, säger han.
Mindre butiksträngsel
Folkhälsomyndigheten vill också att antalet passagerare begränsas beroende på fordon och att passagerare informeras hur de ska uppträda för att minska smittrisken.
När det gäller handeln vill Folkhälsomyndigheten att butikerna begränsar antalet kunder för att undvika trängsel. Det kan också handla om att hitta alternativ till kassaköer och se till att köande kunder håller avstånd.
Folkhälsomyndigheten uppmanar föreningar att skjuta upp så många föreningsstämmor och årsmöten som möjligt.
Idrottsföreningar uppmanas att överväga huruvida man ska fortsätta med verksamhet som innebär mycket närkontakt, som till exempel i brottning. Folkhälsomyndigheten vill också att matcher och cuper skjuts upp.
Riktlinjerna är ett förtydligande av tidigare beslutade allmänna råd och föreskrifter.
"Inte frivilligt"
– Man har en skyldighet att följa detta. Det är alltså inte frivilligt, säger Johan Carlson.
Däremot finns det inga sanktioner mot de som bryter mot reglerna.
– Nej, det finns inga sanktionsmöjligheter enligt smittskyddslagen mot enskild person. Men det här är en väldigt tydlig normgivning i svensk lagstiftning, att minska smittspridningen, säger Johan Carlson.
Enligt den senaste statistiken från Folkhälsomyndigheten har drygt 4 400 personer i Sverige bekräftats smittade med coronaviruset och 180 personer har avlidit.
Fakta: Nya allmänna råd
Folkhälsomyndigheten har sammanställt nya allmänna råd för att minska smittspridningen av covid-19 i Sverige:
Källa: Folkhälsomyndigheten