• idag
  25 maj
  12°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  26 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  27 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 maj
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Sverigedemokraternas kunskapsförakt

Politik
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
SD i Örnsköldsvik tror sig veta bättre om den pågående pandemin än experterna.
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Mitt i pandemin struntar Sverigedemokraterna i myndigheternas råd. ”Jag tvivlar på att de är experter.”

Jag blir så trött. Trött på folk som struntar i rekommendationer att hålla sig hemma under den värsta pandemi som drabbat Sverige i modern tid. Trött på folk som drar till fjälls för att de så gärna få in lite skidåkning innan säsongen tar slut.

Trött på folk som åker 25-50 mil till sommarhuset för att det känns tryggare där än i hemorten. Trött på 70-plussare som tror sig vara i så bra fysiskt skick att de kan kosta på sig att strunta i myndigheternas uppmaningar till självkarantän.

Trött på folk som inte förstår att andra, bättre utbildade människor, faktiskt vet mer än dem och att den kunskapen kan innebära skillnaden mellan liv och död.

Och corona eller inte corona: jag är så jäkla trött på kunskapsföraktet inom Sverigedemokraterna.

Just i dag manifesterar det sig i Örnsköldsvik där lokalpolitikerna i kommunfullmäktige likt på många andra kommunfullmäktigeförsamlingar i Sverige just nu, skalade ner måndagens sammanträde till att omfatta minsta möjliga antal ledamöter.

Man använde kvittning så att maktförhållandena hölls intakta men såg till att exempelvis äldre ledamöter och de i riskgrupper kunde hålla sig borta utan att behöva känna att de med sin frånvaro skulle ställa till politisk oreda.

Detta fungerade utmärkt för alla partiet utom… Sverigedemokraterna. Där dök man upp hela fullmäktigegruppen, tre personer, varav två 75-åriga ledamöter.

Rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten, menade partiet, var jämförbara med diskriminering. Dessutom var det ju inget förbud, bara ett råd liksom.

– Det är lika liten risk oavsett ålder, är man svag så är man svag, säger gruppledaren Patrik Wikner i en intervju – som inte heller tror att Folkhälsomyndigheten egentligen vet så mycket mer än honom själv om den här pandemin.

– De är säkert duktiga på det de gör, men jag tvivlar på att de är experter, säger Wikner till Örnsköldsviks Allehanda.

Partikamraterna verkar hålla med. 75-åriga ledamoten Gösta Nordberg verkar klappa sig själv på axeln när han talar om hur ”vi offrade hälsan för partiet”. Snacka om brist på självinsikt!

Nordberg verkar samtidigt inte fatta att när han ursäktar beteendet med att han ”bor på landet och träffar inte så mycket folk” utöver ”kassörskan på Ica” så innebär resan in till Örnsköldsviks centrum och gruppaktiviteter inomhus där, att han faktiskt riskerar att dra med sig smitta hem och till den där kassörskan.

Egoismen i att sätta sitt eget intresse av att ”vara med” över sin hänsyn till andra, den bisarra självbilden när man väger sina egna grunda kunskaper i epidemiologi (eller klimatförändringar...) tyngre än experternas. Nej, det borde ju inte väcka förtroende hos någon.

Ändå ser vi det om och om och om igen när det gäller just Sverigedemokraterna. ”Killgissningar” om klimatförändringar, om smittspridning, om ekonomi, om flyktingar… Det finns inte ett ämne viktigt nog att lyssna på experter i. Inte när man alltid vet bäst själv.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.