Högkostnadsskyddet begränsas

Nyheter | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Socialminister Lena Hallengren. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Regeringen har beslutat att begränsa möjligheten att plocka ut läkemedel. Från och med nu går det inte att ta ut läkemedel för mer än tre månaders behov.
Nu krävs skarpa beslut för att förhindra hamstring, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Hallengren säger att det inte finns någon brist på läkemedel, men vill begränsa hur uttagen görs.

– Om alla hämtar ut en årsförbrukning av sitt läkemedel räcker inte läkemedlet till alla, säger Hallengren.

Hon menar att bristen på läkemedel kan komma på vilket läkemedel som helst.

– Det är en prövande tid för många och man känner oro för att ens medicin tar slut. Men man ska inte sitta hemma med läkemedel som någon annan behöver bättre. Det kan få otroligt stora konsekvenser för den som inte får medicin, säger Hallengren.

Enligt socialministern har man kunnat se en kraftig efterfrågan på läkemedel de senaste veckorna. Det beror framförallt på ett ökat uttag av en rad olika preparat på apotek.

I dag ingår läkemedel i högkostnadsskyddet om man tar ut en förbrukning på högst tre månader, men om patienten själv betalar kan han eller hon ta ut en hel årsförbrukning av ett receptförskrivet läkemedel.

– Det är många patienter som på sistone har använt sig av den möjligheten, säger Hallengren.

– Om alla hämtar ut sin årsförbrukning blir det tomt i hyllorna på apoteken, då räcker inte läkemedlen till alla som fått det förskrivet. Om alla däremot tar ut för tre månader i taget, då hinner lagren fyllas på. Då kan vi undvika att någon blir utan, fortsätter ministern.