• idag
  25 maj
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  26 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  27 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 maj
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Omställning för mig och jobbkompisarna

Krönikor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Det var en gång för ganska längesedan, när jag och ett gäng kompisar övernattade på bänkarna på Göteborgs central. Där fick man inte ligga och sova när stationen öppnade så en vakt kom och purrade oss i gryningen med orden ”Nu är det morgon!”, varpå vi muttrade ”Ja, i Australien ja”.

Jag tänkte på detta efter helgens omställning från vintertid till sommartid. Skulle vi inte sluta med det där?

Njaej, inte än på några år vad jag kan förstå. EU har på Finlands initiativ öppnat för att vi ska ha samma tid året om, men det ska tydligen vara upp till medlemsländerna att besluta om man vill ha evig sommartid eller vintertid från och med nästa år. Sverige, som för övrigt var det första landet i världen att införa samma tid för hela nationen (1 januari 1879 ställdes alla klockor om efter Örebros lokala tid), har inte bestämt hur vi ska göra än. Därför blev det så där tokigt i går morse när jag kanske på grund av oro över att försova mig vaknade 05.30, en timme före tidsinställda alarmet och två timmar tidigare än jag gick upp förra veckan.

Nåväl, jag får trösta mig med att min inre klocka i alla fall inte ställt om till Sydney-tid, för då hade jag inte ens hunnit gå och lägga mig tio timmar tidigare. Att stiga upp samma tid som folket i Baku kommande halvår ska nog gå bra. Frågan är om mina arbetskamrater kommer att uppskatta att jag väcker dem med orden:

– Nu är det morgon i Azerbajdzjan!

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.