Hoppa till huvudinnehållet

FBK i samtal med Virtanen – Jakobsson håller en backplats öppen för stjärnan

Publicerad:
Färjestads general manager Peter Jakobsson hymlar inte med att Jesse Virtanen står högst upp på önskelistan när Färjestad troligtvis bara har en backplats att fylla.
Färjestads general manager Peter Jakobsson hymlar inte med att Jesse Virtanen står högst upp på önskelistan när Färjestad troligtvis bara har en backplats att fylla. Foto: Håkan Strandman

Färjestad är i samtal med Jesse Virtanen om framtiden.

Och GM Peter Jakobsson är beredd att hålla den sista backplatsen öppen – just för den finska drömvärvningen.

– Jag är beredd att lyssna av med han både en och två gånger till innan vi tillsätter den platsen, säger han.

Det är när Jakobsson gästar det senaste avsnittet av VF-sportens podcast VF Hockey som han bland mycket annat pratar om backsidan där Färjestad har sex backar som i princip kan räknas som klara – och där Jonathon Blum mycket väl kan bli det sjunde namnet.

Återstår då gör en plats att fylla.

Redan för ett par veckor sedan berättade VF-sporten om Peter Jakobssons dröm att locka hem Jesse Virtanen, och nu har parterna pratats vid.

– Jag pratade med Jesse Virtanen i fredags och sa till honom att "vill du spela i Färjestad – så löser vi det". Det är klart vi vill att han ska vara här. En fantastiskt duktig hockeyspelare och en fantastisk människa, säger Peter Jakobsson i podden och fortsätter:

– Sen är det ingen som vet att det blir samma succé som när han var här senast. Men skulle Jesse Virtanen inte vilja vara kvar i KHL och inte får något i Schweiz då är det såklart så att vi vill vara med och hugga på honom.

Hur låter det från hans sida?

– Både Jesse och hans sambo Susanna trivdes väldigt bra här. Nu får vi se var de närmsta veckorna tar vägen de kommande veckorna i samhället och världen. Men det är klart, det lär inte bli lättare att hitta jobb i KHL eller Schweiz ju längre tiden går... Sen att bedöma någon procentuell chans är alltid svårt, men en förhoppning kan man alltid ha.

Han sa inte nej i alla fall?

– Absolut inte.

Och Jakobsson är alltså beredd att vänta med att tillsätta den troligtvis enda öppna backplats Färjestad har just för att vänta på ett definitivt besked från Jesse Virtanen.

– Jag är beredd att lyssna av med han både en och två gånger till innan vi tillsätter den platsen.

Jesse Virtanen gjorde 71 poäng på 103 matcher under två säsonger i Färjestad.
Jesse Virtanen gjorde 71 poäng på 103 matcher under två säsonger i Färjestad. Foto: Sören Andersson/TT

Virtanen har tidigare varit inne på att Färjestad är det lag som gäller om han väljer spel i Sverige, något Jakobsson fått intrycket av gäller fortfarande.

– Så känner vi absolut. Så det känns positivt. Skulle han skriva på är vi absolut färdiga med backsidan.

"Det är en tidsfråga"

På forwardssidan är Oskar Bäck ytterst nära att bli klar.

– Det ser bra ut. Vi vill ha Oskar kvar och Oskar vill spela med oss. Det är bara en tidsfråga innan vi har löst det. Vi pratar om ett ettårskontrakt och jag har inte fått några andra indikationer från Dallas än att de låter honom stanna, säger Jakobsson i podden.

Som VF-sporten berättade förra veckan finns även ett FBK-intresse för att behålla Pontus Widerström.

– Pontus har gjort det skitbra. Otroligt omtyckt i laget och av tränarna. Jag är glad att han kom hit, vi får se vad vi hittar på framöver. Men han finns med i loopen.

Har ni till och med erbjudit honom ett kontrakt?

– Kanske, säger Jakobsson kryptiskt.

Hur nära är ni?

– Vi har en bra dialog och vi vet var vi har varandra. Så det behöver inte vara så långt borta.

Medan FBK ska ha åtta backar är planen i dagsläget sex fler forwards.

– Vi vill starta med 14. Minst. Vi får se hur mycket pengarna räcker till.

Bland de 14 räknar Peter Jakobsson då in såväl Albin Eriksson och Oscar Lawner.

– Det är tanken, som det ser ut i dag.

Dragit tillbaka förslag

Men läget är lurigt för Färjestads GM precis som för alla andra både inom idrotten och i samhället i stort, coronaciruset innebär en enorm osäkerhet.

– Det är klart att de som skriver avtal nu och framöver säkerligen får en reduktion, de får spela lite billigare helt enkelt med tanke på hur omvärlden ser ut. Det är jag helt övertygad om, säger Jakobsson och fortsätter:

– Speciellt med tanke på hur omvärlden ser ut. Det blir inte lättare att få jobb på andra ställen. Det är en tuff värld vi lever i – alla kommer få betala sin bit av kakan.

Färjestads GM medger även att han fått dra tillbaka kontraktsförslag man lämnat till spelare innan värvningsstoppet i SHL inleddes.

– Ja, jag har varit tvungen att dra tillbaka kontraktsförslag. Det är alltid jättetråkigt.

Vilka reaktioner har du fått?

– Det är klart det är jättetråkigt för alla inblandade. Men det är så världen ser ut när förutsättningarna ändrats så radikalt som de gjort nu.

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrIshockeyJesse VirtanenOskar BäckPeter JakobssonPontus Widerström

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.