Trump: Kulmen om två veckor

Inrikes/utrikes | Coronaviruset
PUBLICERAD:
USA:s president Donald Trump vid Vita huset under söndagen.
Foto: Patrick Semansky/AP/TT
Donald Trump ville öppna USA lagom till påsk. Planer som presidenten nu har dragit tillbaka – i stället säger han att landet når kulmen på coronaepidemin under påskhelgen.
Inget skulle vara värre än att utropa en seger innan vi har vunnit, säger Trump, som samtidigt förlänger riktlinjerna för självisolering i USA till den 30 april.

2 467 dödsfall och över 141 000 smittade. Det är enligt nyhetsbyrån AFP de senaste siffrorna i USA över drabbade av coronapandemin och covid-19. Och dödsfallen kommer att öka.

– Kulmen, när vi når de högsta dödstalen, kommer troligtvis om två veckor, säger Donald Trump på en presskonferens vid Vita huset, där han uppmanar invånarna att fortsätta att hålla sig isolerade.

– Därför är det väldigt viktigt att alla följer våra riktlinjer. Ju bättre ni klarar av det, desto snabbare tar den här mardrömmen slut, sade Trump och förlängde riktlinjerna för social distansering och självisolering i hela USA till den 30 april.

Återhämtning i juni

Därmed överger han sin av experter kritiserade förhoppning att kunna häva nedstängningen av landet till påsk. På söndagen ville han inte säga att det hade varit ett misstag, utan att det "bara hade varit ett mål att sträva efter" och att han nu tror att USA kommer att vara på god väg mot en ekonomisk återhämtning när vi kliver in i juni månad.

Tidigare under söndagen hade doktor Anthony Fauci, som ingår i presidentens innersta stab med ansvar för insatserna mot coronapandemin, i en intervju i CNN varnat för att dödstalet i USA skulle kunna nå 100 000–200 000 och att antalet smittade kan "bli miljoner".

"Fruktansvärd siffra"

Trump jämförde på sin presskonferens det med tidigare uppskattningsmodeller som visade på risker för uppemot 2,2 miljoner dödsfall.

– Så om vi kan hålla ner siffrorna till 100 000, en fruktansvärd siffra, eller kanske till och med lägre, eller mellan 100 000 och 200 000, så tycker jag att vi överlag har gjort ett bra jobb, sade han.

– Vi kommer att besegra den här osynliga plågan, den här osynliga fienden.

Martin Yngve/TT

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.