Hoppa till huvudinnehållet

Ingen fotboll – då är värmländske kommentatorn arbetslös: ”Väldigt ovan”

Publicerad:
Anders Bjuhr, fotbollskommentator Viasat sport, kan inte göra annat än att sitta och vänta på att säsongen ska återupptas.
Anders Bjuhr, fotbollskommentator Viasat sport, kan inte göra annat än att sitta och vänta på att säsongen ska återupptas. Foto: OLA TORKELSSON / TT

Ni är vana med att höra hans röst i samband med Premier League och Champions League.

Men när ligorna pausat säsongen är just nu den värmländske fotbollskommentatorn Anders Bjuhr utan jobb.

– Jag får väl börja renovera på huset eller något, skrattar Karlstadskillen.

Det har nu gått mer än två veckor sedan Premier League valde att pausa säsongen till följderna av coronaviruset. Beskedet från ligan var då att återuppta säsongen den 4 april.

Men så blir det inte.

Efter ett möte den 19 mars kom man överens om att flytt fram omstarten till de 30 april som tidigast, för att sedan spela klart alla matcher under sommaren. Vad gäller Champions League som just nu är mitt uppe i ett slutspel så har man förhoppningar om att dra igång senast den 30 juni.

– Det är en väldigt ovan situation, jag har inte varit ledig på det här sättet sedan gymnasiet så det känns väldigt konstigt. Det är oftast under sommaren som jag har min semester så att inte ha något att göra redan i mars är jättekonstigt. Det är nu den intensiva perioden börjar med ligorna som ska avlutas och ett slutspel i Champions League som ska avgöras, säger Anders Bjuhr.

Ofrivillig ledighet

De inställda matcherna får inte bara konsekvenser för klubbarna, utan även de som jobbar med matcherna.

För Anders Bjuhr har det inneburit att han i nuläget står utan jobb.

– Rent ekonomiskt så klarar jag mig några månader till, i alla fall. De första veckorna kommer jag nu att ägna åt administrativt arbete med fakturering och bokföring. Har jag tur så har min ledighet bara flyttats från sommaren till nu och förhoppningsvis, för alla som gillar fotboll, så kommer ligorna att öppnas igen inom snar framtid.

Den senaste matchen som den 40-årige värmlänningen kommenterade var åttondelsfinalmötet i Champions League mellan Valencia mot Atalanta inför tomma läktare.

Bjuhr jobbade med matchen från en studio i Sverige.

– Det var minst sagt en udda kommentering, nästan ännu värre när man inte var på plats och inte hade något publikljud i örat. Jag kunde till och med höra vad domaren sa till målvakten. Sedan blir det extra speciellt när Atalanta (från staden Bergamo) är en av de hårdast drabbade städerna i världen vad gäller coronasmittan.

Matchen mellan Valencia och  Atalanta spelades utan publik.
Matchen mellan Valencia och Atalanta spelades utan publik. Foto: TT Nyhetsbyrån

Hur förgyller du dagarna?

– Eftersom jag har vabbat under den här coronatiden så har jag inte den blekaste aning ännu. Efter att jag har gjort allt det administrativa så kanske jag får börja renovera på huset i Staffanstorp eller något, haha.

Jobbkollegan Niklas Holmgren har dock tagit den uppskjutna idrottssäsongen till en helt ny nivå. I ett videoinlägg har man kunnat se den folkkära sportkommentatorn, tillsammans med fotbollsexperten Glenn Strömberg, kommenterat händelser ute på stan.

Det är allt från folk som går med hunden till spontanfotboll som dokumenterats.

”Kan komma på mig själv”

Men den sortens abstinens har inte Anders Bjuhr fått.

– Än så länge är jag inte på den nivån. Där emot är jag en sån som brukar planera en vecka framåt och ibland kan jag komma på mig själv när jag sitter och förbereder för en match att säsongen är uppskjuten. Det blir nog så när man inte är van med att vara hundra procent ledig vid den här tidpunkten på året.

Anders Bjuhr har kommenterat de senaste två CL-finalerna och var närmast tänkt att jobba med Manchester City mot Real Madrid och Barcelona mot Napoli.

Det återstår att se när kampen om Europatrofén återupptas.

Artikeltaggar

Champions LeagueFotboll

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.