Hoppa till huvudinnehållet

Entreprenörer släpptes in på Granberga trots besöksförbud

Publicerad:
Många Väsebor är fly förbaskade över de dubbla budskapen från Karlstads kommun. "Bedrövligt!", tycker Yrjö Airiman och Kristian Tilander i Väse S-förening.
Många Väsebor är fly förbaskade över de dubbla budskapen från Karlstads kommun. "Bedrövligt!", tycker Yrjö Airiman och Kristian Tilander i Väse S-förening. Foto: Peter Bäcker

De anhöriga är förbjudna att besöka Granberga äldreboende i Väse på grund av smittorisken. Men visningarna för vårdentreprenörsföretag inför privatiseringen fortsatte ändå.

– Det är helt bedrövligt, folk är fly förbannade! säger Yrjö Airiman och Kristian Tilander.

Det var SVT Värmlandsnytt som först rapporterade om det kontroversiella entreprenörsbesöket förra onsdagen. Då hade förbudet för allmänheten att komma dit och träffa sina anhöriga, för att skydda dem mot onödiga risker, gällt under ett par veckors tid.

Yrjö Airiman och Kristian Tilander är båda engagerade i Väse S-förening och har under våren ägnat tid och engagemang åt att förhindra att Karlstads kommun gör verklighet av privatiseringen. Det sista ordet är inte sagt – men processen löper vidare.

Att den skulle göra det mitt under brinnande coronakris trodde dock inte Yrjö Airiman:

– Nej, det hade ju inte kostat dem i princip nånting att lägga det hela på is under den här tiden. Att ge upp möjligheten att få träffa sina nära och kära kan folk leva med en begränsad tid, men då måste ju regeln vara konsekvent och gälla alla.

Kristian Tilander ger inte mycket för argumenten att besöken skedde under kontrolllerade former och med starka restriktioner:

– Struntprat, det går inte att gardera sig så. Forskarna vet ju inte ens säkert om corona smittar vid beröring av saker som andra rört. Nej, det här är en ideologisk drive som de styrande i kommunen gett sig fasen på att genomföra, mot bättre vetande. Det moderata kommunalrådet i skånska Lomma har till exempel gått ut och bett om ursäkt för det privata äldreboendet som drevs där i 15 år med en väldig massa problem som följd.

Den entreprenör som skulle ha besökt Granberga den här veckan har dragit sig ur självmant efter uppmärksamheten. "Det hade varit så enkelt att bara frysa hela processen under coronakrisen", menar Yrjö Airiman.
Den entreprenör som skulle ha besökt Granberga den här veckan har dragit sig ur självmant efter uppmärksamheten. "Det hade varit så enkelt att bara frysa hela processen under coronakrisen", menar Yrjö Airiman. Foto: Peter Bäcker

Ordföranden i vård- och omsorgsnämnden, Christian Holm Barenfeld (M) säger till VF att han inte vill politisera frågan:

– Jag noterar ju att de som hörs mest i frågan är representanter för S-föreningen, men det är som det är. Det viktiga är att kommunen på inget sätt riskerat de boendes hälsa.

Holm Barenfeld syftar då på det faktum att ett äldreboende aldrig kan klara sig helt utan besök från utomstående, Det kan handla om allt från städning till reparationer eller att någon måste flytta. I de situationerna finns dock tydliga regler och krav som måste följas – bland annat att inga direkta möten med boende får ske.

– När besöket anordnades såg man alltså noggrant till att inga av de boende på Granberga behövde träffa besökarna.

Denna vecka skulle ytterligare ett vårdföretag ha besökt Granberga. Efter uppmärksamheten har de dock dragit sig ur.

– Oron tar vi på allvar, men samtidigt måste processen gå vidare. Vi kommer därför att titta på om det finns andra möjligheter att visa lokalerna, till exempel digitalt, säger Christian Holm Barenfeld.

På måndagskvällen gick Socialdemokraterna i Karlstad ut med ett pressmeddelande där de kräver att upphandlingen avbryts och privatiseringen av vårdboendena Granberga i Väse, Fryken på Rud, och Gruvan i gamla posthuset stoppas.

I pressmeddelande skriver Socialdemokraterna ”att i denna situation utsätta de äldre, deras anhöriga och berörd personal för en privatisering anser vi oerhört anmärkningsvärt och obegripligt. Att dessutom riskera smittspridning genom att bryta mot besöksförbudet är en skandal.”

Artikeltaggar

Christian Holm BarenfeldCoronavirusetNyheterVäse

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.