Coronaviruset bromsat i Australien

Inrikes/utrikes | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Det är tomt vid Sydney Univerisitys campus i coronatider. På universitetet går mer än 73 000 studenter.
Foto: Gustav Sjöholm/TT
Spridningen av det nya coronaviruset ser ut att ha mattats av i Australien.

Antalet nya fall i landet har minskat, uppger premiärminister Scott Morrison, rapporterar ABC News. Enligt Morrison är det de nya begränsningarna som införts, och efterlevnaden av dem, som har haft effekt.

– Vid den här tiden förra veckan ökade antalet fall med omkring 25–30 procent dagligen. Den takten har nu de senaste dagarna minskat till omkring 13–15 procent, säger Morrison enligt nyhetsbyrån Reuters och fortsätter:

– Men det är fortfarande stora ökningar, det råder ingen tvekan om det.

Drygt 3 800 bekräftade fall fanns i landet på söndagen, varav 431 var nya.

Premiärministern meddelade också att 1,1 miljarder australiska dollar, motsvarande 67 miljarder kronor, tillförs bland annat vårdsektorn för att läkare ska kunna ha videosamtal med patienter, samt för rådgivning för att motverka våld inom familjer.

Isoleras på hotell

Vid midnatt mot söndag började nya regler för ankommande till landet att gälla, som innebär två veckors obligatorisk isolering på hotell och liknande i den stad man anländer.

Tidigare kunde ankommande ha sin självisolering i hemmet, vilket en man i Sydney i fredags dömdes till böter för att ha brutit emot.

En man i Sydney har dömts till böter för att ha brutit mot isoleringen, uppger polisen.

"Om du väljer att riskera livet på andra i samhället genom att ignorera en uppmaning, så kommer du att fångas och du kommer att bötfällas", säger polischefen Andrew Hurst i ett pressmeddelande.

Gammal karantänstation

Polisen i delstaten New South Wales uppmanade människor att inte komma ut till flygplatsen för att ta emot anhöriga, eftersom "de inte kommer att kunna se dem eller fysiskt kommunicera med dem vid deras ankomst".

Resesajten Traveller uppger att en gammal karantänstation i Manly strax utanför centrala Sydney, som i nutid använts som hotell, återigen blivit just en karantänstation. På 1800-talet tvingades sjömän tillbringa 40 dagar på stationen, som låg på tryggt avstånd från staden.

– Jag var hemma en lördagskväll och tanken slog mig plötsligt: Tänk om vi använde platsen som en karantänsstation och bytte namn på rummen till "områden", som de brukade heta, säger chefen Alison Langley till sajten.

Gustav Sjöholm/ TT

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.