• idag
  25 maj
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  26 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  27 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 maj
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Danmarks mest utskrattade?

Krönikor
PUBLICERAD:
Det är möjligt att jag är Danmarks mest utskrattade man innan den här helgen är över.

I måndags skrev jag en krönika i Arbetet, den tidning där jag är kulturredaktör. Jag skrev om den befriande insikten att i Sverige är det fortfarande så att i kris så lyssnar vi svenskar till den lugna nörden, inte den skrikande populisten. Mitt exempel var hur mycket kärlek statsepidemiolog Anders Tegnell fått, trots att folkhälsomyndigheterna i Sverige inte agerar i linje med andra länder. Vi stänger inte skolor eller dagis. Vi tillåts träffas i grupper mindre än 500. En oerhört liberal hållning grundad på ett ömsesidigt förtroende snarare än nervösa politiker som ska visa sig handlingskraftigas signalpolitik.

På tisdagen ringdes jag upp av en dansk journalist på tidningen Politiken. Han ville verkligen försöka förstå varför vi svenskar gör som vi gör. Eventuellt glömde jag bort att tidningen Politiken är jämförbar med Dagens Nyheter i storlek, för min hållning var rätt avslappnad när jag svarade: ”Ja, ni i Danmark var ju väldigt tidiga med att stänga gränserna. Men då tänkte vi i Sverige att… det gör ni ju jämt.” Jag försvarade den svenska linjen att regering och befolkning respekterar folkhälsomyndighetens rekommendationer. Påtalade att en anledning kan vara att Sverige, till skillnad från Norge och Danmark, inte haft ett styrande högerpopulistiskt parti. Vi litar därför fortfarande i hög utsträckning på vår stat och våra myndigheter. Och de litar på oss.

I Danmark tycks man ha fått för sig att krogarna är fullsatta i Sverige. Och på ett plan kan jag verkligen tycka om att vi stela svenskar plötsligt, inte minst i Danmark, äntligen fått ett rykte om oss att vara ett skönt och avslappnat gäng med mañana-attityd till och med i en global pandemi. Men det stämmer ju inte riktigt. Krogarna är tomma. Hotell och restaurangnäringen går på knäna. En av de grupper som tar den stora smällen på grund av det är inte minst invandrare med visstidsanställningar. De mest utsatta, som också är beroende av sin inkomst för att få fortsatta uppehållstillstånd i Sverige sedan reglerna skruvades åt.

Så i viss mån har danskarna fel. Folkhälsomyndighetens tydliga rekommendation: Var inte en idiot, den tycks ha satt sig. Förutom hos något tusental skidåkare från de övre samhällsskikten som drog på skidresa till fjällen och partajade loss förra veckan. Dessa får nog, i och för sig, sägas tillhöra den befolkningskategori som inte har helt lätt att begripa myndighetens direktiv. Alltså idioter.

Men åter till dansken. Problemet med den här sortens samtal och mitt försvar av Folkhälsomyndigheten och Socialdemokraternas handfast pragmatiska hållning är att ingen av oss vet vad som är bäst. Allt kan förändras från en dag till en annan. Det blir i det läget märkligt att titta på andra länder på det sätt precis alla gör nu. Det är som att ett inställt Fotbolls-EM ersatts med landskamp i Corona. Allt blir spekulativ sportjournalistik om hur tyskarna gör si, danskarna gör så, och Turkiet, de vet man ju kommer spela tufft. Svenskarna däremot, håller på med något sosseprojekt grundat på en blandning av föreningsliv, Olof Palmes världssamvete och folkhemmets fasta, hårdhänta auktoritet som gjorde oss till ett av världens mest homogena folk. Möjligen har det även gjort oss helt ok på fotboll.

När jag under fredagen skriver det här så har jag fortfarande rätt i det mesta jag sa om den svenska linjen. Det står fortfarande 0-0 i Coronakampen. Imorgon när det publiceras kan jag vara helt fel ute och ett fullständigt skämt i Danmark.

Det är sånt man får ta i kristider.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.