• idag
  25 maj
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  26 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  27 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 maj
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Corona: "En ökning inte många veckor bort"

Nyheter | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Än är inte trycket på sjukvården i länet allt för stort. Men det kan öka snabbt, varnar Region Värmland.
Foto: Peter Bäcker
Regeringen sänker gränsen för sammankomster till 50 och läget beskrivs nu som allvarligt. Men i Värmland råder fortfarande något av lugnet före stormen.
– Det kommer att komma en ökning, men vi vet inte exakt när, säger Ingemar Hallén, smittskyddsläkare på Region Värmland.

Regeringens nya besked indikerar att de hårda restriktionerna som har setts i andra länder med anledning av coronasmittan drar allt närmare även här. Den tidigare gränsen för sammankomster sänks från 500 till 50 och statsminister Stefan Löfvén uppmanar folk att inte resa i onödan och äldre att hålla sig inne. Anledningen är bland annat den ökning av dödsfall som märkts av i Stockholmsområdet, där man nu bedömer att smittan nått det som kallas för dag noll.

I Värmland har smittspridningen fortsatt under veckan, men den har inte dragit iväg på samma vis. Fram till på fredagen handlar det om 45 konstaterat smittade personer i länet.

– Vi har haft några nya fall under den senaste veckan, men inga nya under onsdagen och torsdagen. Enligt min bedömning har vi ingen stor smittspridning i länet, baserat på att vi då borde ha sett fler sjukhusfall, säger Ingemar Hallén, som samtidigt konstaterar att det sannolikt är så att vi har vad som kallas för en samhällssmitta i Värmland.

Smitta på flera håll

– Vi har ett antal fall där vi inte har kunnat spåra smittan, vilket tyder på att det är en samhällssmitta. Vi har också smittan på flera håll i länet och inte som i det tidiga skedet i huvudsak i Karlstadsområdet.

Ingemar Hallén, smittskyddsläkare på Region Värmland.
Foto: Håkan Strandman

Karlstadsområdet fick som bekant tidigt - redan i början av mars - ett förhållandevis stort antal konstaterade coronafall på grund av den numera omtalade bussresan i Italien. De tidiga fallen har dock inte fört med sig någon dramatisk coronaspridning.

– Nej, och det tolkar jag som att värmlänningarna har följt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det kan också ha bidragit att vi har redan från början hade en effektiv smittspårning i länet och snabbt kunde identifiera de som drabbats, säger Ingemar Hallén.

Inget högt patienttryck

Tidigare i veckan fick Värmland sitt första dödsfall i covid-19 och för närvarande befinner sig tre personer i länet inneliggande på sjukhus för smittan, vara två vårdas på intensiven.

Något stort tryck på sjukvården i länet är det dock inte.

– Nej, vi har inte något högt patienttryck just nu, det är snarare så inom sjukvården att vi har många patienter som inte vill komma till oss under de rådande omständigheterna. Vi har gott om vårdplatser och beredskapen är god, säger Tobias Kjellberg, medicinskt ledningsansvarig på Region Värmland.

Tobias Kjellberg, medicinskt ledningsansvarig på Region Värmland.
Foto: Tommy Andersson

Kjellberg vill ändå höja ett varnande finger för att det kan vända fort.

– Vi ser ju hur det ökar runtomkring oss. I Stockholm är det hårt tryck just nu och det ökar även i Sörmland och Östergötland, så det är nog inte långt borta, säger han.

Hårt belastade

Däremot är informationsbehovet kring coronasmittan fortsatt högt, vilket belastar inte minst 1177.

– Patientvägarna in är hårt belastade och har så varit under en längre tid. Där jobbar vi hela tiden med att förstärka så att vi klara av att svara på frågor utan att det ska bli allt för långa väntetider, säger Tobias Kjellberg.

Enligt Ingemar Hallén är det svårt att säga när även Värmland kommer att få en snabbt ökad smittspridning och fler fall som är beroende av sjukhusvård.

– Vi tror att det kommer en ökning och den är nog inte många veckor bort. Vi bedömer det i alla fall som osannolikt att vi skulle få någon dramatisk ökning under helgen, säger han.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.