• idag
  28 sep
  13°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  29 sep
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  30 sep
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  1 okt
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  2 okt
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Skönt att SD inte styr landet

Ledare
PUBLICERAD:
Skönt att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson inte håller tal till nationen i dessa kristider.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Sverigedemokraterna är största parti i Hörby kommun och styr tillsammans med M, KD och ett lokalt parti. Sedan maktskiftet har 25 chefer slutat eller köpts ut av den nya kommunledningen. Hela ledningsgruppen med sex chefer har bytts ut.

De som slutat talar om att politikerna inte har någon tillit till chefernas kompetens och ledarskap. Medarbetare vittnar om mobbning, trakasserier, utfrysning och hård arbetsbelastning.

SD vill etablera en kultur med tysta och lydiga medarbetare. När facken slog larm om den katastrofala arbetsmiljön i en gemensam skrivelse fick de ett undermåligt svar från ledningen.

En anmälan till Arbetsmiljöverket skickades in och domen är tydlig. ”Vi bedömer att det finns brister i er arbetsmiljö, som kan leda till att någon blir sjuk eller skadar sig.” skriver Arbetsmiljöverket och hotar kommunen med ett vite på 75 000 kronor om de inte gör om och gör rätt.

Det är en framgång för facken, men någon respekt för fackligt arbete har inte kommunledningen. Sex fackförbund gick samman och protesterade mot en budgetnedskärning på 25 miljoner kronor. Svaret blev att facken är politiserade och inte ska tala om för invånarna hur nedskärningarna påverkar verksamheten.

Det är en självklarhet att facken ska upplysa såväl medlemmar som invånare hur kraftiga nedskärningar inom skola och socialtjänst slår. Om de grundläggande och lagstadgade arbetsuppgifterna inom välfärden hotas är det fackens skyldighet att slå larm. Att tiga vore helt fel.

Sverigedemokraterna kan inte dra rågången mellan politiker och tjänstemän. De förstår inte fackens uppgift utan tror att de är en politisk organisation. De vill vara inne och peta lite hur och var som helst. Allt som inte passar ska bort.

De litar inte på forskning och experter. Jimmie Åkessons uttalande om att ”en regering som bara förlitar sig på expertkunskap inger inget förtroende” är avslöjande. Förebilden verkar vara hämtad från andra sidan Atlanten, i Vita huset.

I Sölvesborg tvingade de bort en kulturchef som ville driva en verksamhet som inkluderar alla oavsett etnicitet och bakgrund. I Hörby gör de att kommunens medarbetare blir sjuka och säger upp sig.

De har dessutom dålig respekt för grundläggande demokratiska rättigheter som yttrandefrihet och offentlighetsprincipen. Aftonbladets krönikör Peter Kadhammar granskade Hörby kommun och ville utnyttja den grundlagsskyddade rätten att ta del av offentliga handlingar. Det fick han, men övervakades mot alla regler under den korta tid han fick till sig förfogande av två kommuntjänstemän.

Sölvesborg och Hörby är Sverigedemokraternas skyltfönster, som de gärna visar upp och skryter med. Det är så de vill styra om de får makten i hela landet.

Skyltfönstren är exempel som borde avskräcka från att ge SD mer inflytande och makt. Partiet vill på sikt urholka demokratin. Det är ett auktoritärt skräckvälde som hotar. Det är därför befriande skönt att det är Stefan Löfven och inte Jimmie Åkesson som håller tal till nationen mitt i coronapandemin.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.