• idag
  25 maj
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  26 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  27 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 maj
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

MUF: Vågar du börja ta betalt?

Debatt
PUBLICERAD:
Hjälp gärna till i coronatider men våga ta betalt för det.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Förlåt alla tidigare svenskalärare men denna krönika kommer börja med ett och.

Och där märkte vi hur beroende vi i Sverige är av turister som kommer hit, att vi är en exportberoende ekonomi. Att vi behöver en öppen global handel där vi kan köpa material och komponenter och att vi kan producerar samt förädlar, och sälja råvaror så väl som förädlade produkter globalt. En av de första industrierna som märkte av nedgången var turistindustrin. Nu har även våra stora industribolag till stor del stannat, då många marknader och länder som importerar varor eller är en del i värdekedjan av material och komponenter när produkter skapats har helt stängts ned. Vad kan du som ung i Värmland göra i denna situation då?

Att lägga en order på en Volvolastbil för att kompensera för nedgången i globala efterfrågan är knappast rimligt, och diskussion om stödköp för att skapa överskottslager och hålla igång arbetstillfällen eller ställa om industrier är snarare en fråga för stater och regeringar.

Däremot finns det mycket som du kan ta ansvar för nu när många äldre och riskgrupper inte vågar gå ut lika mycket eller undviker platser med mycket folk. Behöver dina grannar hjälp att handla? Gå ut med hunden? Gå ärenden, hämta post med mera. Kanske försöker många äldre att beställa mat på nätet, testar att ha videosamtal eller umgås via spel på nätet. Här kanske just du kan ställa upp och stötta som teknisk support, självklart på distans då.

Om och när du väljer att göra dessa insatser så våga ta betalt, ta inte överpris. Tänk på att många äldre har en ansträngd ekonomi! Men våga ta en mindre summa i betalning och våga använda pengarna, lägg de inte på hög! Vi kommer inte kunna väga upp för missade intäkter från turister men vi kan använda dessa extrainkomster till att stötta lokala butiksnäringen igenom konsumtion. Vi kommer själva i en tillfälligt sluten ekonomisk värld inte kunna snurra det lokala ekonomiska hjulet lika fort som innan men vi kan se till att det fortfarande är i rörelse. Och det är viktigt att vi just håller det i någon form av rörelse så att när gränserna öppnas igen finns det små företag kvar och ett ekonomiskt hjul som kan accelerera igen.

Så våga också fråga din lokala butik, restaurang eller café med mera, hur de hanterar hemkörning och leveranser. När du dels utför en tjänst åt dem men också använder inkomsten till att konsumera blir du en viktig kugge för att hålla hjulet snurrande.

Malthe Vesström

ledamot MUF Karlstad

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.